/ /

Filmnapok hírek

Moszfilm-nap lesz szombaton

Május 9-én, a második világháború végének 70. évfordulóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül vászonra a legendás Moszfilm stúdió több kivételes alkotása. A 2014-es Moszfilm-napok folytatásaként idén tematikus – a világháború traumájára összpontosító – válogatást kínálnak a szervezők.

// kárpát-medence

Japán filmhét lesz október elején Budapesten

A Toldi moziban műsorra tűzött válogatás filmjeit két fő téma köré csoportosították: az alkotásokban megjelenik a katasztrófákkal való szembenézés, a trauma feldolgozása és az újrakezdés, valamint a fiatalság mint a mai japán társadalom tükre és jövője.

// kárpát-medence

Magyar filmeket vetítenek jövő héten Kolozsváron

Augusztus 21. és 24. között, minden délelőtt rajzfilmvetítésekkel várják a legkisebbeket a IV. Kolozsvári Magyar Napok szervezői. A délután a magyar filmeken szórakozni vágyó felnőtteké lesz: erdélyi műhelyek alkotásai, illetve az utóbbi évek magyar filmtermésének néhány darabja került műsorra. A helyszínek: Művész mozi, TIFF-ház, Tranzit Ház.

// kárpát-medence

Lengyel filmnapokat szerveznek Váradon

Április 5–7. között harmadszor szerveznek Nagyváradon Lengyel Filmnapokat. Idén a Partiumi Keresztény Egyetem díszterme ad otthont a rendezvénynek. A szervezők a Partiumi Magyar Művelődési Céh, a Metrion Egyesület, valamint a Bukaresti Lengyel Kulturális Intézet. Az egész napra érvényes belépő ára 5 lej.

// kárpát-medence

A filmhangé lesz a főszerep az Uránia Filmnapokon

Február első hétvégéjén az Uránia Nemzeti Filmszínház háromnapos rendezvény keretében köszönti a magyar filmet: vetítésekkel, gyerekprogramokkal, élőzenei műsorokkal és szakmai beszélgetésekkel. „Sajátos »filmszemle« ez, amely nem az aktuális filmtermésre koncentrál. Történetében kívánjuk láttatni közös filmkincsünket, méghozzá egy szokatlan nézőpontból: a három nap programját a filmhang és a filmzene hívószavainak segítségével állítottuk össze” – áll a rendezvény meghívójában. A filmvetítések jelképes, 50 Ft-os belépődíjjal látogathatók.

// kárpát-medence