/ /

Filmrendező hírek

Filmrendezők tiltakoznak az amerikai-európai szabadkereskedelmi egyezmény ellen

A belga filmrendező testvérpár, Luc és Jean-Pierre Dardenne kezdeményezésére hétfőn közzétett petícióban neves filmrendezők azt kérik az európai állam- és kormányfőktől, hogy az audiovizuális szektorra ne vonatkozzon a várhatóan a jövő év végére megszülető szabadkereskedelmi egyezmény az Egyesült Államok és az Európai Unió között.

// nagyvilág

Filmrendező mesterképzést indít az SZFE

A Színház- és Filmművészeti Egyetem 2013-ben először indítja Filmrendező művész mesterszakát. A 4–8 fős osztályban zajló képzés komolyan veszi a tehetséggondozást: a szoros tutoriális tanár-diák kapcsolat mellett személyre szabott feladatokkal igyekszik a szakmai fejlődést biztosítani.

// kárpát-medence

Elhunyt Oshima Nagisa

Nyolcvanéves korában meghalt Oshima Nagisa, az Érzékek birodalma és a Boldog karácsonyt, Mr. Lawrence! rendezője.

// nagyvilág

Elhunyt Wilt Pál filmrendező

Elhunyt 62 éves korában Wilt Pál filmrendező, a művészt hétfő éjjel, váratlanul érte a halál – tájékoztatta az MTI-t kedden a Magyar Filmszövetség, valamint a rendező több pályatársa.

// kárpát-medence

Elhunyt John Hughes

59 éves korában, egy szívrohamot követően váratlanul elhunyt John Hughes amerikai forgatókönyvíró-rendező, olyan filmek alkotója, mint a Tizenhat szál gyertya, a Nulladik óra, a Meglógtam a Ferrarival vagy a Huncutka.

// európa