Magyar filmek Finnországban Magyar filmek Finnországban

Magyar filmek Finnországban

Cakó Ferenc, Mohi Sándor és Alexei Alexeev filmjei indulnak a tamperei nagydíjért, az Észak-Európában elsőként alapított nemzetközi filmversenyen Finnországban – jelentette a Magyar Filmunió.

73 országból benevezett 3000 alkotásból válogatták össze a tamperei filmfesztivál nemzetközi versenyprogramját. Észak-Európa egyik legrégebbi, az 1969-ban alapított seregszemléjét március 4–8. között rendezik meg Finnországban.

A tamperei nagydíjért versenyző rövidfilmek között lesz Cakó Ferenc Arc és Alexei Alexeev KJFG No. 5 című animációja, valamint Mohi Sándor egy idős paraszt házaspár létért való küzdelmét megörökítő, Imádság című dokumentumfilmje.

A tamperei fesztivál az egyike annak a 13 nemzetközi rövidfilmes versenynek, amelyek fődíjasai az Európai Filmakadémia rövidfilm díjára jelöltetnek.

2009 újdonsága, hogy a filmakadémia a tavaly jelölt filmeket világ körüli turnén mutatja be. Az első állomás Tampere. A 13 alkotásból álló, Short Matters! című válogatás – köztük Nemes Jeles László Türelem című mozgóképe – az év folyamán számos rangos filmfórumon kerül bemutatásra Szófiától Leccéig és Vilniustól Jeruzsálemig, összesen 15 nagyvárosban.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat