/ /

Fipresci hírek

Német vígjáték nyerte a FIPRESCI fődíját

Maren Ade német rendezőnő vígjátéka, a Toni Erdmann nyerte el a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) fődíját, Németország pedig ezt a filmet nevezi a 2017-es Oscar-versenybe.

// nagyvilág

A 90 éves FIPRESCI-t ünneplik Bariban

Idén ünnepli alapításának 90. évfordulóját a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI. Ez alkalomból a március 21. és 28. között megrendezendő Bari Nemzetközi Filmfesztivál programját a szervezet ünneplésének szenteli.

// nagyvilág

Dzsafar Panahi filmje kapta a FIPRESCI díját a Berlinalén

A Taxi című iráni film főszereplője maga az ellenzéki tevékenysége miatt hazájában elítélt rendező, aki amatőr taxisként járja Teherán utcáit, és utasaival beszélgetve bemutatja az iráni társadalom számos rétegét és gondját. A film elnyerte tegnap este a filmkritikusok nemzetközi szövetségének díját.

// nagyvilág

Kárpáti György marad a FIPRESCI alelnöke

A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) az olaszországi Bariban tartott éves közgyűlésén újabb két évre alelnöknek választotta Kárpáti György filmkritikust, újságírót, egyetemi tanárt. Az alelnök az MTI-nek elmondta, hogy folytatni szeretné a FIPRESCI kommunikációjának megújítását, de feladatuk a filmkritika újradefiniálása is.

// nagyvilág

Román film kapta a Berlinale FIPRESCI-díját

Călin Peter Netzer román rendező Poziţia copilului (A gyermek fekvése) című filmje kapta ma este a 63. Berlin Nemzetközi Filmfesztiválon a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját.

// európa