/ /

Francia film hírek

Meghalt a „legtöbbet cenzúrázott” francia rendező

Vasárnap délelőtt elhunyt a 86 éves René Vautier filmrendező, közölte a családja. Életútját lázadás, börtönbüntetés, éhségsztrájk és sok botrány övezte, magát „a legtöbbet cenzúrázott francia filmes”-nek tartotta.

// európa

Film François Mitterrand szakácsnőjéről

Nem akármilyen fogást tett le Christian Vincent rendező a francia konyha szerelmeseinek asztalára: A palota ízei (Haute cuisine / Les saveurs du Palais) című új, bensőséges hangulatú filmjében François Mitterrand néhai francia elnök személyi szakácsnőjének történetét tálalja fel a nagyközönségnek.

// európa

Francia „filmsaláta” Budapesten

Francia filmválogatás kezdődik holnap a budapesti Puskin moziban. Július 18-ig napi két alkalommal „színes, édes és savanyú, változatos, sokszínű” összeállítást vetítenek az elmúlt hónapok francia sikerfilmjeiből. Az egységes jegyár 800 Ft.

// kárpát-medence

Francia filmnapok a kolozsvári Győzelem moziban

22 nagyjátékfilmet, 6 Cannes-ban szerepelt filmet mutat be, 9 premier előtti vetítést szervez a kolozsvári Francia Kultúrközpont november 3–5-én a Győzelem (Victoria) moziban. A jegy ára 8 lej, kedvezményesen 5 lej diákoknak, nyugdíjasoknak.

// kárpát-medence

Franciafilm-rajongók, figyelem!

A francia filmrajongók számára kíván olvasási és megszólalási lehetőséget nyújtani egy nemrég elindult blog, amely a jövő év elején a www.franciafilm.hu címre költözik.

// európa