/ /

Jancsó miklós hírek

Jancsó-film a Cannes Classicsban

Az 50 éve készült, nemrég felújított Szegénylegényeket vetítik a filmtörténeti klasszikusokat bemutató válogatás keretében a május 13-án kezdődő fesztiválon. Nem ez lesz az első Jancsó-film a riviérán: a Még kér a nép 1972-ben Cannes-ban elnyerte a legjobb rendező díját, majd 1979-ben életműdíjjal méltatta Jancsó munkásságát a Cannes-i Fesztivál.

// európa

Jancsó-konferenciát szervez a SzFE

Kétnapos konferenciával emlékezik Jancsó Miklós halálának első évfordulójára a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Január 30-án és 31-én filmesek, színházi szakemberek, színészek tisztelegnek a 2014. január 31-én elhunyt rendező előtt.

// kárpát-medence

Jancsó Miklósra emlékeznek Wiesbadenben

A Wiesbadenben ma kezdődő goEast filmfesztivál a Csend és kiáltás című film vetítésével emlékezik Jancsó Miklósra. A közép-európai film rangos fórumán lesz elsőízben látható Kerékgyártó Yvonne Free Entry címmel készült első játékfilmje.

// európa

Forma és tartalom a Jancsó-filmekben

Urbán Mária filmkritikus, a Filmkultúra volt főszerkesztője az idén lenne 60 éves. Ebből az alkalomból a Filmkultúra folyóirat, az „Urbán Mari barátainak és tisztelőinek köre”, valamint a Francia Új Hullám Kiadó esszépályázatot hirdet fiatal, pályakezdő filmkritikusok, esztéták, történészek számára. A téma: Forma és tartalom összefüggései Jancsó Miklós egy vagy több filmjében.

// kárpát-medence

Február 22-én temetik Jancsó Miklós filmrendezőt

Az életének 93. évében elhunyt Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas filmrendezőt február 22-én, szombaton 12 órakor kísérik utolsó útjára a Fiumei úti Sírkertben - tájékoztatta az MTI-t ma a Magyar Filmművészek Szövetsége.

// kárpát-medence

Meghalt Jancsó Miklós

2014. január 31-én, 93 éves korában elhunyt Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas magyar filmrendező. A hírt a rendező Mészáros Márta, Jancsó második felesége megerősítette.

// kárpát-medence

Jancsó-hommage, magyar rövidfilmek Wiesbadenben

Jancsó Miklós munkásságát állítja hommage-programja középpontjába a szerdán kezdődő wiesbadeni goEast filmfesztivál, amelynek pályakezdőket bemutató versenyszekciójában magyar rövidfilmek is szerepelnek, a zsűri elnöke pedig Fliegauf Bence lesz – áll a Magyar Filmunió ma délelőtti közleményében.

// európa