/ /

Kárpát-medencei hírek

Csütörtökön kezdődik a Filmszereda

Magyar és román játékfilmekkel és számos koncerttel várja a filmrajongókat szeptember 21. és 30. között a Filmszereda Székelyföldi Mozgókép Fesztivál. A válogatásba külföldi filmsikerek is bekerültek.

// kárpát-medence

Kezdődik a CineFest

Ma kezdődik a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek díszvendége ezúttal Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező és a Sörgyári capriccio című film legendás női főszereplője, Magda Vásáryová szlovák színésznő lesz.

// kárpát-medence

Meghalt Makk Károly

Életének 92. évében szerdán elhunyt Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, a magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze.

// kárpát-medence

Digitálisan restaurálják Fábri Zoltán filmjeit

A Magyar Nemzeti Filmalap és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) együttműködésében megkezdik a háromszoros Kossuth-díjas rendező, Fábri Zoltán filmjeinek digitális felújítását – mondta Zákonyi S. Tamás, a Filmalap Mafilm Igazgatóságának vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában szerdán.

// kárpát-medence

Európai Filmdíjra esélyes az ULTRA

Az Európai Filmakadémia ma jelentette be az előválogatás után azt a 15 dokumentumfilmre szűkült listát, amelyekből az Európa Filmdíj jelöltjeit, illetve a későbbi győztest választják ki. Köztük szerepel egy magyar alkotás, Simonyi Balázs Ultrája is. A film a sikeres elővetítéseket követően szeptember 21-től látható országosan a mozikban.

// kárpát-medence