/ /

Kertész mihály hírek

Novemberben foroghat a Kertész Mihályról készülő tévéfilm

A tervek szerint novemberben forgatják a Casablanca Oscar-díjas magyar-amerikai rendezője, Kertész Mihály (Michael Curtiz) személyiségéről, munkamódszereiről, forgatásainak hangulatáról készülő tévéfilmet – írja az MTI az M1 aktuális csatorna hétfői adására hivatkozva.

// kárpát-medence

Lugosi-filmklub: 50 éve hunyt el Kertész Mihály

Újabb filmritkaságot nézhetnek meg a kolozsvári filmrajongók a Lugosi Béla Filmklubban holnap este: a műsoron Kertész Mihály Robin Hood kalandjai című, 102 perces filmje. A helyszín és az időpont változatlan: Insomnia, 19:30.

// kárpát-medence

Cineclassics: programok Szabó István védnökségével

A CineFest filmtörténeti sorozata, a CineClassics, melynek védnöke az Oscar-díjas Szabó István, konferenciákkal, kiállításokkal és filmvetítésekkel várja az érdeklődőket. Csütörtökön és pénteken három ritkaságot mutatunk be Miskolcon, Korda Sándor és Kertész Mihály Bécsben készült némafilmjeit, Darvas Ferenc élő zongorakíséretével, a Miskolci Galéria Kondor termében.

// kárpát-medence

Fotók A tolonc című filmből

Amint arról korábban hírt adtunk, ezelőtt három héttel előkerült Kertész Mihály 1914-ben, Kolozsváron rendezett némafilmje, A tolonc. Ezúttal lehetőségünk adódott, hogy ne csak korabeli standfotókat, hanem a filmből kifényképezett képeket is közzétegyünk.

A következő képek többek közt a torockói forgatást örökítik meg, rajtuk Szentgyörgyi István, Berky Lili, Jászai Mari és Várkonyi Mihály látható.

// kárpát-medence

Előkerült „a legelső jó magyar film”!

Előkerült Kertész Mihály kolozsvári némafilmje, A tolonc. A később Michael Curtizként Hollywoodban híressé vált rendező 1919-ig több, mint negyven némafilmet rendezett Magyarországon, ám eddig mindössze két filmje maradt fenn: a néhány hónapja Hollandiában megtalált 1917-es Az utolsó hajnal játékfilm, illetve az 1919-es Jön az öcsém című rövid propagandafilm.

// kárpát-medence