Film- és Médiatudományi Konferencia Kolozsváron Film- és Médiatudományi Konferencia Kolozsváron

Film- és Médiatudományi Konferencia Kolozsváron

Valóság vagy fikció? címmel idén ősszel szervezi meg a Film- és Médiatudományi Konferenciát a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Média Tanszéke és a Pécsi Tudományegyetem Filmtudományi és Vizuális Kultúra Szemináriuma.

A „valóság vagy fikció” kérdése különösen időszerű most, amikor a mozgókép médiumai megsokszorozódtak. A klasszikus filmszínházi élményt felváltotta az egyre intenzívebb és „valósághűbb” hang- és látványélményt nyújtó, digitális technikákra épülő mozi, hétköznapok részévé vált a televízió a valósághoz sajátosan kötődő kultúrájával, műfajaival, egyre nagyobb teret hódít a házimozi, a számítógépes, interaktív képfogyasztás, sőt manapság az sem ritka jelenség, hogy mobiltelefonon nézünk filmeket.

A konferencia célja, hogy egy olyan interdiszciplináris fórumot adjon a különböző elméleti és történeti megközelítéseknek, melyek a fikció és valóság viszonyát a filmi ábrázolás központi problémájának tekintik, attól függetlenül, hogy milyen módszertani alapokról indulnak ki. A fentieknek megfelelően a konferenciára az interdiszciplinaritás szellemében a filmtörténet, filmelmélet, a kommunikáció- és médiumelmélet, a vizuális antropológia szakterületeiről, sőt a filmkészítői-gyakorlati szakma közegeiből is várnak olyan előadókat, akik maguk is a valóság-fikció összeegyeztetésének problémáival küzdenek.

Jelentkezési határidő: július 31.

Részletes felhívás

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat