/ /

Könyv hírek

Moszkvában díjazták Geréb Anna könyvét

Egy magyar filmes könyvet tüntettek ki Moszkvában december elején: Geréb Anna Gaál Franciska karrierje című kötete elnyerte az orosz színházi alkotók és kritikusok különdíját. Az itthon alig ismert magyar színésznőt bemutató, orosz nyelvű életrajzi könyv májusban jelent meg Búza Natália fordításában, a Gaál Franciskáról rendezett moszkvai kiállítás alkalmából, amely a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál idején a Bahrusin Múzeumban, a világ legnagyobb színházi múzeumában volt látható.

// európa

Menzel bemutatta az önéletrajzát

Nagyon meglepve, mint egy olyan ember, aki először lépett a golfpályára és mindjárt be is talált a legtávolabbi lyukba, úgy érezte magát Jirí Menzel, amikor mindjárt az első játékfilmjéért – Szigorúan ellenőrzött vonatok – Oscar-díjat kapott.

// európa

Mese, film és álom: Jankovics Marcell új könyve

Mese, film és álom címmel írt kétkötetes könyvet Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, művelődéstörténész. A kötetet hétfőn este a magyar népmese napja alkalmából a Litea Könyvszalonban mutatják be.

// kárpát-medence

Megjelent a Metropolis-könyvtár első kötete

Új könyvsorozat indult, a Metropolis folyóirat szerkesztőinek gondozásában, a Kijárat Kiadó közreműködésével. A Metropolis-könyvtár első kötetét várhatóan továbbiak is követik majd, melyekben elsősorban magyar szerzők filmtudományi munkái jelennének meg.

// kárpát-medence

Megjelent a Szerzőifilmes Könyvtár második kiadványa

A Francia Új Hullám Kiadó tavaly év végén Szerzőifilmes Könyvtár címmel sorozatot indított, amelynek második darabja most szeptember 10-én jelent meg. A sorozat folytatása igen figyelemre méltó. Paul Schrader nemzetközi hírű forgatókönyvíró (Taxisofőr) és filmrendező (Ádám feltámadása) 1972-ben írt, A transzcendentális stílus a filmben (Ozu/Bresson/Dreyer) című munkáját először veheti kézbe és olvashatja a magyar olvasó.

// kárpát-medence