/ /

Lengyel film hírek

CINEPOLSKA – Lengyel Filmnapok Nagyváradon

2015. április 2. és 5. között kerül sor a CINEPOLSKA – Lengyel Filmnapokra Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. A váradi vetítéseken kívül Brassóban, Galacon, Temesváron, Kolozsváron, Iașiban és Marosvásárhelyen is lesz Lengyel Filmnapok.

// kárpát-medence

Meghalt Tadeusz Konwicki lengyel filmrendező

Hosszú betegség után szerda este, 88 éves korában Varsóban elhunyt Tadeusz Konwicki, az egyik legjelentősebb második világháború utáni lengyel író, forgatókönyvíró, filmrendező.

// európa

Meghalt A zongorista zeneszerzője

Elhunyt Wojciech Kilar lengyel zeneszerző, aki A zongorista, A kilencedik kapu, Coppola Draculája és további több mint 160 film zenéjét szerezte. Kilar 81 éves korában, a dél-lengyelországi Katowicében halt meg hosszú betegség után.

// európa

Agnieszka Holland-kiállítás nyílik Budapesten

Agnieszka Holland arcai címmel nyílik kiállítás holnap a budapesti Lengyel Intézetben. A lengyel filmgyártás Oscar-díjra is jelölt nagyasszonyának életéről és munkásságáról szóló anyag fotókból, filmismertetőkből és interjúrészletekből áll, 65. születésnapja előtt két nappal nyílik.

// kárpát-medence

Lengyel filmnapokat szerveznek Váradon

Április 5–7. között harmadszor szerveznek Nagyváradon Lengyel Filmnapokat. Idén a Partiumi Keresztény Egyetem díszterme ad otthont a rendezvénynek. A szervezők a Partiumi Magyar Művelődési Céh, a Metrion Egyesület, valamint a Bukaresti Lengyel Kulturális Intézet. Az egész napra érvényes belépő ára 5 lej.

// kárpát-medence

Második világháborús dráma lett a legjobb lengyel film

A Marcin Krzyształowicz rendezte Manhunt tarolt a Lengyel Filmakadémia múlt hétvégi gáláján. Az alkotás elnyerte a legjobb filmnek, a legjobb operatőri, jelmeztervezői, valamint hangmérnöki munkáért járó Lengyel Sast is.

// európa