/ /

Marian crişan hírek

Nem okozott meglepetést a Gopo-gála

Az „emberke” az Arany Medve mellé került: a legjobb filmnek járó Gopo-díjat Călin Peter Netzer Anyai szív (Poziția copilului) című filmje kapta hétfő tegnap este. A film 8 további kategóriában kapott díjat, elnyerte a gálaest legfontosabb kitüntetéseit.

// kárpát-medence

Négy játékfilm versenyez az elmúlt év legjobb mozijának járó Gopo-díjért

A Mindenki a mennybe megy (Toată lumea din familia noastră), a Despre oameni și melci, az Adalbert álma (Visul lui Adalbert) és a Valahol Palilulában (Undeva la Palilula) indul idén a legértékesebb román filmes kitüntetésért, a legjobb filmnek járó Gopo-díjért. A négy film rendezői – Radu Jude, Tudor Giurgiu, Gabriel Achim és Silviu Purcărete – a legjobb rendező címéért is versenyeznek.

// kárpát-medence

Francia film nyerte el az idei Lux-díjat

A Kilimandzsáró hava (Les neiges du Kilimanjaro) című francia film kapta az idei Lux-díjat, az Európai Parlament (EP) filmes kitüntetését – jelentette be Jerzy Buzek, az EP elnöke szerdán a testület strasbourgi plenáris ülésén. (kultura.hu, MTI)

// európa

Román és magyar sikerek a Locarnói Filmfesztiválon

Fliegauf Benedek első angol nyelvű játékfilmjét, a Wombot különdíjával méltatta az ifjúsági zsűri. A Katapult Film koprodukciójában készült Morgen című román-magyar-francia alkotás, Marian Crişan első játékfilmje négy díjat, köztük a zsűri különdíját is elnyerte Locarnóban.

// európa

Román és magyar rendezők a locarnói Arany Leopárdért

Nyilvánosságra hozták a locarnói filmfesztivál versenyprogramját: Fliegauf Benedek német-magyar-francia koprodukcióban készült Womb című filmje indul az Arany Leopárdért. A Katapult Film koprodukciójában készült Morgen című román-magyar-francia alkotás, Marian Crişan első játékfilmje szintén a versenyprogramba kapott meghívást.

// európa

Szalonta környékét is felfedezték a filmesek

A Megatron című kisjátékfilmjével Arany Pálmát nyert Marian Crişan első egészestés munkáját készíti elő. Az ősszel Szalontán és a egy a városhoz közeli tanyán forgatandó film a román Mandragora Films, a francia Slot Machine és a magyar Katapult Film közös produkciója.

// európa