/ /

Meghalt hírek

Meghalt Michael Crichton

Hatvanhat éves korában elhunyt Michael Crichton amerikai író, forgatókönyvíró és filmrendező, olyan megfilmesített sikerkönyvek szerzője, mint Az Androméda törzs, a Gyilkos nap, a Zaklatás vagy a Jurassic Park. A honlapján közölt gyászjelentés szerint kedden halt meg rákbetegségben.

// európa

Elhunyt Paul Newman

Szóvivőjének szombati közlése szerint elhunyt Paul Newman, a magyar származású amerikai filmlegenda. A kétszeres Oscar-díjas színész 83 éves volt. Halálának okát nem közölték, de már hónapok óta köztudott volt, hogy Newman rákkal küzd – jelentette a CNN amerikai hírtelevízió.

// hollywood

Elhunyt A párizsi Notre Dame rendezője

Száz éves korában elhunyt Jean Delannoy filmrendező, a Maigret-filmek, valamint az Anthony Quinn és Gina Lollobrigida főszereplésével Victor Hugo regénye alapján készült A párizsi Notre-Dame alkotója.

// európa

Meghalt a Terminator atyja, Stan Winston

Vasárnap, 62 éves korában csontvelőrákban hunyt el malibui otthonában Stan Winston, Hollywood elsőszámú trükkmestere. Négy Oscar-díjat nyert az Alien 2, a Terminator 2, és a Jurassic Park speciális effektjeiért, és csillagot kapott a hírességek sétányán. A Terminator 4 és a Jurassic Park 4 mechanikus dinói már nélküle készülnek el.

// hollywood

Elhunyt Hap Magda

Súlyos betegség után június 10-én elhunyt Hap Magda vágó, a Szinkron- és az Animációs Szakosztály tagja, számos magyar animációsfilm Balázs Béla-díjas vágója.

// kárpát-medence

Meghalt Sydney Pollack

Elhunyt Sydney Pollack Oscar-díjas amerikai filmrendező. A 73 éves filmrendező, színész, producer rákbetegségben szenvedett.

// hollywood

Elhunyt Anthony Minghella

Műtéti komplikáció következtében kedden Londonban elhunyt Anthony Minghella Oscar-díjas brit rendező.

// európa

Meghalt Alain Robbe-Grillet

Alain Robbe-Grillet, francia író, forgatókönyvíró, rendező, a francia új regény egyik képviselője, a Tavaly Marienbadban forgatókönyvírója, A szép fogolynő, a Transzeurópa expressz rendezője nyolcvanöt éves korában elhunyt.

// európa