Meghalt Albert Finney brit színész


82 éves korában elhunyt Albert Finney brit színész, a Szombat este és vasárnap reggel (Saturday Night and Sunday Morning, 1961) és a Tom Jones (1963) főszereplője, aki Peter O’Toole, Richard Burton és Richard Harris mellett a hatvanas évek nagy brit színészgenerációjának meghatározó tagja volt.

A brit színész Tony Richardson Tom Jones című Oscar-díjas filmjével vált nemzetközi filmcsillaggá. A címszerepért őt is Oscar-díjra jelölték, majd négy további alakításáért is, de egyszer sem nyerte el az elismerést.

Albert Finney emlékezeteset alakított a Gyilkosság az Orient expresszen (Murder on the Orient Express, 1974) Hercule Poirot-jaként, Az öltöztető (The Dresser, 1985) és A vulkán alatt (Under the Volcano, 1984) főszerepeiben, a Coen-testvérek A halál keresztútján (Miller’s Crossing, 1990) című filmjében. A kétezres években mogorva ügyvédet alakított Julia Roberts oldalán az Erin Brockovich, zűrös természet (Erin Brockovich) című filmben, haldokló pátriárkát Tim Burton Nagy hal (Big Fish) című filmjében, és eljátszotta a Bond-birtok vadőrét a Skyfallban.

(Variety)Kapcsolódó