/ /

Metropolis hírek

Szerző a tükörben. Könyvbemutató Kolozsváron

A Szerző a tükörben. Szerzőiség és önreflexió a filmművészetben a Metropolis Könyvtár első kötetként jelent meg idén júniusban Budapesten, a Kijárat Kiadó és a Kosztolányi Dezső Kávéház Kulturális Alapítvány gondozásában. A 13. Filmtettfeszt keretében, október 5-én, szombaton 17 órától a Sapientia egyetem Óváry termében tartandó bemutatón jelen lesz a könyv szerzője, dr. Vincze Teréz filmesztéta, egyetemi tanár. A kötetet ismerteti dr. Pethő Ágnes egyetemi docens, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Filmművészet, Fotóművészet, Média tanszékének vezetője.

// kárpát-medence

Megjelent a Metropolis-könyvtár első kötete

Új könyvsorozat indult, a Metropolis folyóirat szerkesztőinek gondozásában, a Kijárat Kiadó közreműködésével. A Metropolis-könyvtár első kötetét várhatóan továbbiak is követik majd, melyekben elsősorban magyar szerzők filmtudományi munkái jelennének meg.

// kárpát-medence

Michael Hanekéről szól a Metropolis új lapszáma

„Michael Haneke a kortárs európai filmművészet legmeghatározóbb alkotóinak egyike. Munkáiban zavarba ejtő élességgel fogalmaz az emberi létezés legvégső morális kérdéseiről: bűnről, lelkiismeretről, erőszakról, szeretetről, idegenségről és összetartozásról. A szerzői látásmód következetes érvényesítése Haneke esetében jóval több, mint pusztán egy egyéni stílus kialakítása. Filmjeiben az ábrázolás látszólagos szenvtelensége, hűvössége valójában a néző állásfoglalásának, erkölcsi felelősségvállalásának kikényszerítésére szolgál” – fogalmaz a szerkesztőség a lapszám absztraktjában.

// kárpát-medence

Megjelent a Metropolis új lapszáma Joel és Ethan Coen filmjeiről

Megjelent a Metropolis filmtörténeti és filmelméleti folyóirat új lapszáma Joel és Ethan Coen filmjeiről Lapbemutató az Örökmozgó Filmmúzeumban 2011. szeptember 30-án, pénteken. Műsoron 18.30-kor a Coen testvérek Fargo című filmje. A vetítés után beszélgetés a kávézóban. Résztvevők: Pápai Zsolt, Sepsi László és Varga Balázs.

// kárpát-medence

Metropolis lapszámbemutató az Örökmozgóban

Megjelent a Metropolis filmelméleti és filmtörténeti folyóirat 2010/3. száma Hollywoodi Reneszánsz címmel! A lapszámbemutatóra március 27-én, vasárnap este 18 órától kerül sor az Örökmozgóban. A korszakról és a lapszámról Pápai Zsolttal, a szám szerkesztőjével és Benke Attila valamint Hubai Gergely szerzőkkel Czirják Pál, a Metropolis felelős szerkesztője beszélget. A beszélgetés után a Papírhold című filmet vetíti az Örökmozgó. (prae)

// kárpát-medence