Miskolci Filmalapot hoznak létre Miskolci Filmalapot hoznak létre

Miskolci Filmalapot hoznak létre

A világ egyik legdinamikusabban fejlődő iparágának, a film-, videó- és médiaiparnak az alapjait kívánja lefektetni Észak-Magyarországon az a regionális filmalap, amelyet Miskolcon hoznak létre – közölte a szervezetet bemutató szerdai sajtótájékoztatón a filmalap képviseletében Bíró Tibor.

Mint elmondta, az Észak-magyarországi Regionális Filmalap – rövidített nevén a Miskolci Filmalap – létrehozását országos szakmai felkérésre a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szervezője, a Cine-Mis Nonprofit Kft. vezetése kezdeményezte – írja az MTI. Szükségszerű és közfeladatnak tekinthető egy régiós alap felállítása, amihez előzetesen partnerként jelentkeztek a győri, a finnországi, a lombardiai és a párizsi régió filmalapjai. Mára már cseh, román, szlovák és lengyel partnerekkel is rendelkeznek.

A Miskolci Filmalap alapítványi formában működik majd, a film- és televíziós gyártás megteremtése mellett feladata lesz egy regionális filmarchívum létrehozása, üzemeltetése is, illetve szakmai konferenciák, események, fesztiválok támogatása, szervezése.

Miskolc a filmes terület tekintetében előnyt élvez, hiszen jelentős filmes kultúrával rendelkezik. 1939 nyarán ugyanis itt volt az első filmfesztivál az országban, Nemzeti Filmhét elnevezéssel, 50 éve pedig – harmadikként Magyarországon – 1959. november 11-én megindulhatott a televíziózás is.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat