/ /

Némafilm hírek

Mozikoncert lesz péntek este Kolozsváron

Szeptember 25-én 19 órai kezdettel ad otthont a Transilvania Filharmónia egy igazi kulturális csemegének: az intézmény nagyzenekara egy 1929-es, Pandóra szelencéje című némafilmhez szolgáltat zenei aláfestést.

// kárpát-medence

Némafilmsztárok arcképcsarnoka – kiállítás a Filmtettfeszten

Látványos és kalandos időutazásra hívja a székelyudvarhelyi filmrajongókat a 14. Filmtettfeszt Magyar Filmnapok. A Némafilmsztárok arcképcsarnoka főképp magyar, kivándorolt és külföldön híressé vált filmcsillag életútjába és karrierjébe enged bepillantást. A kiállításnak a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár ad otthont, a megnyitó pénteken, október 3-án 17:30-kor kezdődik.

// kárpát-medence

Eltűnt az Amerikában forgatott némafilmek több mint kétharmada

Az Egyesült Államokban 1912 és 1929 között rendezett filmek több mint kétharmadának nyoma veszett, eltűnt többek közt Ernst Lubitsch és a színésznő Clara Bow több munkája – jelentette az amerikai Kongresszus Könyvtára, amely korábban e ritka filmalkotások megőrzését célzó intézkedéseket sürgetett.

// hollywood

100 éves az erdélyi film – ünnepi vetítések a 13. Filmtettfeszten

Október 4-én, péntek este 6 órakor Kolozsváron élő zongoramuzsikával kísért némafilmmel idézzük fel az erdélyi némafilmgyártás hőskorát: éppen 100 évvel ezelőtt, 1913-ban mutatták be Janovics Jenő Sárga csikó című filmjét. Mivel a színidirektor első mozgóképes munkájából csupán töredékek maradtak fenn, egy másik filmjét, a Világrémet vetítjük a Művész moziban. A vetítésre sor kerül szombaton Székelyudvarhelyen és vasárnap Sepsiszentgyörgyön is.

// kárpát-medence

Achmed herceg a kolozsvári kaszinóban

A filmtörténet első egészestés animációs filmjét vetíti le a sétatéri egykori kaszinóban a Német Kultúrközpont. Lotte Reiniger Achmed herceg kalandjai (Die Abenteuer des Prinzen Achmed) 65 perces alkotása teljes egészében papírsziluett-technikával készült. A vetítés július 5-én este 21:30-kor kezdődik.

// kárpát-medence