Wroclawban debütál a Szemző-opera Wroclawban debütál a Szemző-opera

Wroclawban debütál a Szemző-opera

Különleges esemény helyszíne lesz a Wroclawi Filmfesztivál: Szemző Tibor filmje, Az élet vendége – Csoma legendárium a szerző átiratában operaként kel életre.

Az elsősorban zeneszerzőként ismert Szemző amellett, hogy számos filmhez komponált már zenét (Forgács Péter, Moldoványi Ferenc, Peternák Miklós, Erdély Miklós műveihez, de említhetnénk a Monory Mész András által rendezett Meteót is, amihez Másik Jánossal együtt készítette el a filmzenét), rendez is filmeket. Rövidfilmjei (Kuba, A másik part stb.) után Az élet vendége volt az első nagyjátékfilmje.

A film Kőrösi Csoma Sándor útját próbálja a szó több értelmében is végigkísérni, úgy, hogy maga a híres tibetológus, nyelvtudós meg sem jelenik a képeken. A film, "tárgyához", Kőrösi Csomához hasonlóan poliglott, 14 nyelv szólal meg benne, bizonyos részeit pedig 8 mm-es nyersanyagra forgatták.

Az élet vendége a 37. Magyar Filmszemlén rendezői-látvány díjat nyert, és a hangmérnöki munka is elismerést kapott, míg az 59. Locarnói Filmfesztiválon a független filmes Kritikusok Hetén elismerő oklevelet kapott.

A Wroclawi Filmfesztivál tavaly mutatta be a Csoma-filmet, amikor is Carl Theodor Dreyer klasszikusának, az 1928-as Jeanne d'Arc szenvedéseinek az operafeldolgozása is a közönség elé került a Hilliard Ensemble előadásában, s ez adta az ötletet Az élet vendége opoeraátdolgozásához. A mű július 17-én lesz látható, a narrátort pedig az a Krystina Janda alakítja, aki Szabó István Mephistójában vagy Kryztof Kieslowski Rövidfilm a gyilkolásról című filmjében is játszott, de olyan Andrzej Wajda-klasszikusokban is, mint A márványember, Vasember.

A film képei, a narráció és a zene tökéletesen egymáshoz hangolva ad majd minden bizonnyal különleges élményt. (Hasonló produkciót láthatótt a magyar közönség is nemrégiben a Művészetek Palotájában, amikor Aki Kaurismaki Juha című némafilmjét az Anssi Tikanmäki Film Orchestra élőben előadott kísérőzenéjével tekinthette meg.) A világpremier mellett a wroclawi filmfesztiválon egy Szemző-retrospektív is látható lesz.

Forrás: film.hu

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat