/ /

Oscar-jelölések hírek

Itt a 2015-ös Oscar-jelöltek listája

Az amerikai filmakadémia ma délután tette közzé az idei Oscar-jelöltek listáját. A Birdmant és A Grand Budapest Hotelt kilenc-kilenc kategóriában jelölték díjra.  Bucsi Réka Symphony No. 42 című animációs rövidfilmje az utolsó rostáig a jelöltek között maradt, de végül nem került döntőbe.

// nagyvilág

Oscar 2014: Az Amerikai botrány, a Gravitáció és a 12 év rabszolgaság az amerikai filmakadémia idei kedvencei

Az amerikai filmakadémia ma délután közzétette az idei Oscar-díjak jelöltjeit. A legtöbb jelölést – tíz-tízet – az Amerikai botrány és a Gravitáció kapta. A két filmet 9 jelöléssel követi a 12 év rabszolgaság. Játékban maradt a Phillips kapitány és a Alexander Payne Nebraskája hat-hat jelöléssel, A Wall Street farkasa öt és a Philomena négy jelöléssel, de kiesett a versenyből Szász János A nagy füzet című világháborús drámája.

// hollywood

Oscar 2013: a jelöltek teljes listája

Az amerikai filmakadémia január 10-én helyi idő szerint 5:30-kor közzétette a 2013-as Oscar-jelöltek listáját. A Lincoln című film kapta a legtöbb, 12 jelölést. A Pi életét (Life of Pi) egyel kevesebb, 11 kategóriában jelölték. 8 kategóriában van esélye A nyomorultak (Les misérables) című musicalnek és A napos oldal (Silver Linings Playbook) című filmnek, Az Argo 7, a Zero Dark Thirty 5 jelölést kapott, akárcsak a Szerelem (Amour) című filmdráma. A messzi dél vadjai (Beasts of the Southern Wild) 4 jelölést kapott. A teljes lista alább olvasható, a linkek kritikáinkhoz vezetnek.

// hollywood

Összeállt az idei magyar Oscar-bizottság

A Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi igazgatóságán belül működő Magyar Filmunió megküldte az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) számára az idei magyar Oscar-bizottság névsorát.

// kárpát-medence

A Hugót és A némafilmest jelölték a legtöbb Oscarra

Az amerikai filmakadémia közzétette ma délután a 84. Oscar-jelöltek listáját. Kilenc filmet kapott jelölést, köztük A némafilmes, A leleményes Hugo és Az élet fája, a színészek közül pedig George Clooney-t, Meryl Streepet, Brad Pittet és Michelle Williamsot emelték ki az akadémia szavazói.

// hollywood