Hat Primetime Emmyt kapott a Trónok harca Hat Primetime Emmyt kapott a Trónok harca

Hat Primetime Emmyt kapott a Trónok harca

Szombaton osztották ki Hollywoodban  kreatív Emmy-díjakat. Az HBO 17, a CBS 13 szobrot kapott meg a szeptember 23-i gáláról kimaradó kategóriák közül. A tévés Oscarnak is nevezett díjakat az amerikai tévéakadémia tagjai ítélik oda évről évre.

A kreatív (technikai) Emmy-díjakat azért osztják ki egy héttel hamarabb, mint a „rendes” szobrokat, mert a kategóriák nagy száma miatt nem férnek be az így is három órás díjátadó programjába. Idén az amerikai tévéakadémia ráadásul olyan kategóriákat is ide sorolt, amelyek régebben még a nagy gála programjában szerepeltek.

A Trónok harca hat díja azért lehet meglepő egy kicsit, mert nem az HBO sorozatát nevezték a legtöbb kategóriában (összesen 12-ben kapott jelölést), a szakemberek inkább a 17 szoborra esélyes American Horror Storytól és Reklámőrültektől, vagy a 16–16 szoborra jelölt Downton Abbeytől és a Hatfields&McCoys című véres westerntől várták a tarolást. A brit Dowton Abbey így is kapott két, a Kevin Costner főszereplésével készült western pedig három díjat.

A Trónok harca a művészeti rendezésért, a jelmezekért, a hangvágásért, a hangkeverésért, a vizuális effektekért és a sminkért kapott szobrot.

Charlie Sheent eddig négy alkalommal jelölték Emmy-díjra a Két pasi meg egy kicsi főszereplőjének Charlie Harpernek eljátszásáért, de egyszer sem kapta meg a szobrot. Kathy Bates színésznő viszont igen, aki a sorozat legutóbbi évadában a karakter szellemét alakította vendégszereplőként. Ez volt a hatodik alkalom az Emmy-díjak történetében, hogy egy színésznő férfiszerepért kapott elismerést. A dolog pikantériája, hogy az Oscar-díjas Batest eddig tíz Emmyre jelölték, de egyszer sem nyert. A díjat viszont most sem vehette át, mivel kettős melleltávolításon esett át pár hete, és még a kórházban lábadozik.

A legjobb drámai vendégszereplő A törvény embere című sorozat egyik szereplője, Jeremy Davis lett, őt a Lost utolsó két évadából (is) ismerhetik a nézők. Ebben a kategóriában a legjobb női színésznő Martha Plimpton lett a Férjem nevében című dráma egyik vendégsztárjaként.

A legjobb reality az Undercover Boss című műsor lett, amiben egy cég vezetője a melósok közé afféle modern Mátyás királyként beépülve igyekszik képet kapni arról, mi folyik a vállalat berkeiben. A győzelme kicsit meglepő, hiszen ezt a szobrot a The Amazing Race nyolc alkalommal is elnyerte eddig, bár tavaly már nem a világ körüli versenyfutást, hanem a Halálos fogást díjazta az akadémia. 2011-ben még ez a kategória is a gálaműsorban szerepelt.

A legjobb koreográfiáért járó szobrot a Kasszasiker című NBC-sorozat kapta meg, a legjobb animációs sorozat pedig a Madagaszkár pingvinei lett. Ami a szereposztást illeti, a vígjátékok között a Csajok című HBO-sorozat, a drámáknál a Homeland nyert. Az összesített nyereménylistát az HBO vezeti 17 szoborral, második a CBS 13-mal, harmadik pedig a PBS 11 szoborral. A díjazottak teljes névsora itt olvasható.

A televíziós Oscarként is emlegetett Emmy-díjat a legfontosabb kategóriákban – összesen 26-ban – szeptember 23-án osztják ki. A gálát az HBO élőben közvetíti.

(Index)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat