Ma kezdődik az országos természetfilm-fesztivál Pusztaszeren Ma kezdődik az országos természetfilm-fesztivál Pusztaszeren

Ma kezdődik az országos természetfilm-fesztivál Pusztaszeren

Pénteken kezdődik a máig egyetlen magyarországi szervezésű természetfilm-fesztivál a Csongrád megyei Pusztaszeren; a háromnapos seregszemlén 95 alkotást láthatnak az érdeklődők.

Az Árpád-major egyedi hangulatú Fűszercsarnokában pénteken és szombaton reggeltől késő estig összesen 56 amatőr és profi rendező 2008 után készült alkotását vetítik le – tájékoztatta Csabai Ferenc szervező az MTI-t. Hozzátette: az idei versenyre hat határon túli magyar filmes nevezett, így a közönség számos vajdasági, felvidéki és erdélyi munkát is megismerhet. A legtöbb produkciót az etűd kategóriába nevezték, a könnyed vagy absztrakt hangvételű néhány perces kisfilmeket pénteken és szombaton is vetítik, az első nap az amatőr, a második nap a profi alkotók munkáit.

A második legnagyobb kategória a növények és állatok életét a nézők elé táró klasszikus természetfilmeké, ezen kívül vetítenek még a világ tájait, a vadászkultúrát, valamint az életmód és a környezetvédelem témáját feldolgozó pályaműveket.

Ahogy minden esztendőben, idén is akadt egy slágertéma, a legtöbb profi és amatőr alkotó a Drávaszögben található természetvédelmi terület, a Kopácsi-rét bemutatását választotta. Csabai Ferenc elmondta: a 2005-ben elindított fesztiválon a korábbi években hat-hétszáz vendéget fogadtak, s idén is legalább ennyi látogatóra számítanak, akiket a támogatóknak köszönhetően vendégül is látnak egy-egy tál halászlére vagy szürkemarha-pörköltre.

A filmvetítéseken kívül kísérőrendezvények is várják az érdeklődtek: újdonságként ökonapokat szerveznek, ahol a biotermékek kóstolása mellett a természetközeli gazdálkodás fortélyairól is hallhatnak az érdeklődők. Azok pedig, akik nemcsak képekről szeretnének ismerkedni a természettel, a Kiskunsági Nemzeti Park szakembereinek vezetésével lovaskocsis kiránduláson látogathatnak el a fokozottan védett Büdösszék-tóhoz.

A Kormos Ildikó vezette zsűri vasárnap délben hirdeti ki a fesztivál végeredményét, azt, kiket illett az egy-egy amatőr és profi kategóriadíj, s ki kapja az idei fődíjat.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat