/ /

Rajzfilm hírek

Ritka Janovics-rajzfilm került elő

P. M. korondi lakos ásója fémes hangot adott ki március 21-én, amint az egyre vékonyabb földrétegbe (igen, mert a külföldiek veszik meg a drága székely földet!) szúrták. A fémes hangot egy dobostorta alakú doboz adta ki, amiben igen ritka filmtekercseket találtak. További keresgélés után még egy ilyen doboz került elő. Szerencsére a helyi lelkész megrögzött történelem- és filmrajongó egyben, így felismerte a tekercsek fontosságát és azonnal Kolozsvárra szállíttatta őket.

// kárpát-medence

Dargay Attiláról elnevezett új pályázatot írt ki a Médiatanács

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának legfrissebb, 250 millió forint keretösszegű Dargay Attila-pályázatát a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap bonyolítja le a Magyar Média Mecenatúra program részeként. A filmtámogatásban mérföldkőnek számító kiírás célja, hogy olyan értékes filmsorozatok szülessenek napjainkban is, amelyek méltó folytatásai lehetnek a nagy múltú magyar animációs filmgyártásnak. A felhívás névadója az öt évvel ezelőtt elhunyt Dargay Attila Balázs Béla-díjas animációs rajzfilmrendező, akinek figuráit Vuktól Gusztávon át Szaffiig afrikai, ázsiai és dél-amerikai országok is megismerték.

// kárpát-medence

3D-ben tér vissza Maja, a méhecske

Megszületésének századik évfordulóját ünnepli a világszerte a rajzfilmsorozatból ismertté vált Maja, a méhecske. A vidám rétlakó és barátai kalandjait a jubileum alkalmából 3D-s epizódokkal egészíti ki a német ZDF televízió.

// európa

A Scooby Doo a „legegészségesebb˝ rajzfilm

A Scooby Doo a „legegészségesebb˝ rajzfilmsorozat a brit egészségügyi szakemberek szerint, akik a fizikai aktivitás alapján állították rangsorba a népszerű televíziós gyereksorozatokat.

// nagyvilág

Százéves az első animációs film

1908. augusztus 17-én mutatták be Párizsban nagyközönség előtt a világ első stop-motion technikával készített animációs filmjét, a Fantasmagorie-t, amiben Émile Cohl szürreális pálcikaemberei moziszékekben és elefántormányon ugráltak. Száz évvel később egy szerb rajzfilmes műhely elkészítette a 3d-s változatot.

// európa