/ /

Restaurálás hírek

Digitálisan restaurálják Fábri Zoltán filmjeit

A Magyar Nemzeti Filmalap és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) együttműködésében megkezdik a háromszoros Kossuth-díjas rendező, Fábri Zoltán filmjeinek digitális felújítását – mondta Zákonyi S. Tamás, a Filmalap Mafilm Igazgatóságának vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában szerdán.

// kárpát-medence

45 év után újra bemutatták a Szerelmet

45 évvel a cannes-i nemzetközi premier után vasárnap este újra bemutatták Makk Károly Szerelem című alkotását a 69. Cannes-i Fesztiválon, a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató Cannes Classics programban.

// nagyvilág

Bizakodóak a MaNDA-sok

Nincs arról információjuk, hogy a korábbi sajtóinformációknak megfelelően, jogutód nélkül megszüntetnék a MaNDA-t, és reménykednek a digitális archívum munkatársai – mondta a Magyar Filmhéten ma délben szervezett találkozón Fejes Katalin, a MaNDA igazgatóhelyettese.

// kárpát-medence

Restaurálták az Emberek a havasont

A restaurálást követően DVD-n is megjelenik Szőts István 1941-es klasszikus filmremeke, az Emberek a havason, a DVD jövő héttől vásárolható meg – közölte a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA).

// kárpát-medence

Restaurálták Hitchcock holokauszt-projektjét

Egy Alfred Hitchcock tanácsadói közreműködésével készült, holokauszt-témájú dokumentumfilmet restauráltak, és Stephen Frears brit rendező támogatásával készül játékfilm ugyanarról a témáról. Mindkét alkotás tévéadók műsorán és fesztiválokon lesz látható 2015 elejétől, 70 évvel azután, hogy véget ért a második világháború.

// európa

Restaurálják A Nibelungok című némafilmet

A Fritz Lang (1890-1976) rendezésében 1924-ben készült ötórás, kétrészes film felújított, zárójelenettel kiegészített változatát április 27-én mutatják be Berlinben – közölte a Friedrich Wilhelm Murnau Alapítvány Potsdamban. Gottfried Huppertz eredeti zenéje alapján a film zenei hátterét a hesseni rádió filharmonikus zenekara játssza Frank Strobel karvezetésével. (MTI)

// európa