Meghalt Roger Ebert Meghalt Roger Ebert

Meghalt Roger Ebert

70 éves korában elhunyt Roger Ebert Pulitzer-díjas filmkritikus – jelentette tegnap este a Chicago Sun-Times. A határozott és szenvedélyes, kíméletlenül kegyetlen vagy magasztaló kritikáiról híres Ebert, aki 46 éven át írt filmkritikákat a lapnak, évek óta küzdött a rákkal.

Ebert jelszava az volt, hogy „egyetlen jó film sem túl hosszú”, illetve „egyetlen rossz film sem túl rövid”. Legendás és rettegett volt a filmeket pontozó rendszere.

Évente több mint 200 kritikát írt a Chicago Sun-Timesnak, amelyeket számos lap átvett, weboldalát és blogját rengetegen olvasták világszerte, a Twitteren 827 000 követője volt. Több mint 20 könyve jelent meg, és saját tévéshow-t vezetett 1975 óta, ami indulásakor újdonságnak számított. A műsort Gene Siskellel ketten vezették, eleinte havi rendszerességgel, Ebert a Stan és Pan pároshoz hasonlította magukat („Tall and thin, short and fat. Laurel and Hardy”). A műsort Sneak Previews címmel 1978 óta országos szinten sugározták.

Ő az első filmkritikus, akit – 1975-ben – Pulitzer-díjjal tüntettek ki, és 2005-ben csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán, a Walk of Fame-en.

1942. június 18-án született Urbanában, liberális érzületű családban. Apja elektromérnök volt az Illinoisi Egyetemen, anyja könyvelőnő. Mindenféle iskolai tevékenységben részt vett, beszállt az úszócsapatba, játszott az amatőr színjátszócsoportban, bélyeggyűjtő-újságot talált ki, megalapította az Urbana Science Fiction Clubot, vezette a sulirádió szombat reggeli műsorát, diáklapot szerkesztett. Az Illinoisi Egyetemen végzett 1964-ben, majd Dél-Afrikába utazott ösztöndíjjal. Még otthon azonban írni kezdett a Sun-Timesnak és a Chicago Daily Newsnak.

Amikor Ebert kritikákat kezdett írni, Chicagóban erős cenzori testület működött – Ebert azért kezdett küzdeni, hogy ezt mielőbb feloszlassák. Kritikusi pályafutása első mérföldköveként az 1967. szeptember 25-én megjelent Bonnie és Clyde-kritikáját tartotta. Nem volt azonban tévedhetetlen: a Mike Nichols-féle Diploma előttöt (The Graduate) igen ironikus hangon bírálta.

Ebert sosem tagadta, hogy 2002 óta pajzsmirigyrákban szenved. 2006-ban betegsége következményeként elvesztette az alsó állkapcsát, vele együtt a képességet arra, hogy beszéljen és egyen – az, hogy nem tört meg, hanem tovább dolgozott, tovább bővítette csodálói táborát. Tavaly decemberben kiderült, hogy kiújult a betegsége.

Április 2-án azt írta, lassítania kell: túlhajtotta magát az elmúlt időszakban (tavaly többet írt, mint karrierje során bármikor: 306 filmkritikát, heti egy-két blogbejegyzést, és további hasonló témájú újságcikkeket). A lassítást úgy értelmezte: csak olyan filmekről fog írni, amelyekről kedve tartja.

Halála ellenére a Roger Ebert által megalapított filmfesztivál idei kiadásának április közepi időpontja változatlan maradt.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat