Román koprodukció tarolt a Lumière-gálán Román koprodukció tarolt a Lumière-gálán

Román koprodukció tarolt a Lumière-gálán

A francia Golden Globe-nak is nevezett Lumière-gálán azt a francia-spanyol-román-amerikai-belga koprodukciót díjazták, amelyen társ-producerként Cristian Mungiu román filmrendező is dolgozott. A Franciaországban dolgozó külföldi újságírók filmes díjait hétfőn adták át Párizsban.

A Testvérlövészek (The Sisters Brothers) című film a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb operatőr díját is elnyerte a Lumière-gálán. Jacques Audiard első angol nyelvű filmjének főszerepeit Joaquin Phoenix és John C. Reilly játsszák. A Patrick de Witt regényéből készült, részben Romániában forgatott adaptáció egy bérgyilkos testvérpárról szól a kaliforniai aranyláz idején. Jacques Audiard elnyerte érte a Velencei filmfesztivál legjobb rendezőjének járó Ezüst Oroszlánt.

A Lumière-gálán Alex Lutz kapta a legjobb színésznek járó elismerést a Guy című filmért, Élodie Bouchez lett a legjobb színésznő a Pupille című filmben nyújtott alakításáért. Ophélie Bau (Mektoub My Love) és Félix Maritaud (Sauvage) kapták a frissen felfedezett színészeknek járó díjat. A legjobb forgatókönyvért járó elismerést Pierre Salvadori, Benoît Graffin és Benjamin Charbit kapta az En liberté! című filmért, a dokumentumfilmes díjat Stefano Savona Samouni Road című filmje kapta, az animációs elismerést pedig Michel Ocelot Dilili à Paris című alkotása.

A debütdíj Xavier Legrandé lett (Jusqu’à la garde), a legjobb frakofón országban készült film pedig a belga Lukas Dhont Lány (Girl) című munkája lett. A díjazottak teljes listája ide kattintva olvasható.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat