/ /

Románia hírek

Újabb Cinema City nyílt Romániában

Közép- és Kelet-Európa legnagyobb mozilánca, a Romániában az Odeon bekebelezése óta immár multiplex-monopóliumot élvező holland-izraeli Cinema City új filmszínházat avatott Karácsonkőn (Piatra Neamț).

// kárpát-medence

Román Nemzeti Filmintézet létesül

Három, különböző kormányzati igazgatás alá tartozó intézetet egyesít a  kormány Nemzeti Filmintézet (Institutului Naţional al Filmului) név alatt.

// európa

Román filmek fehér éjszakája

A múzeumok éjszakája mintájára szeptember 16-án másodszor szervezik meg a Román Film Fehér Éjszakája című akciót, amelybe az idén Bukarest mellett Kolozsvár, Temesvár és Jászvásár is bekapcsolódik.

// kárpát-medence

Szinkront a román filmeknek?

Foglalják törvénybe, hogy a jövőben Romániában minden idegen nyelvű filmet szinkronizáljanak! – ezzel a javaslattal állt elő Victor Socaciu román szociáldemokrata képviselő, aki a román „nemzeti identitást" félti a felirattal ellátott filmektől. A törvényjavaslat már csak azért is meglepő, mert Romániában elenyészően kevés idegen nyelvű filmet szinkronizálnak. (MTI)

// kárpát-medence

Kísérleti on-line forgalmazás Romániában

Sok fesztiváldíjas film került ki a román filmesek keze alól az utóbbi években, de egyvalamivel mégsem tudnak megküzdeni: a mozik hiányával. A Periferic című produkciónál ezért kísérletképpen on-line forgalmazással is próbálkoznak a készítők. (SG.hu)

// kárpát-medence

Volt-e vagy sem? – a román forradalom lehetséges története

Az OSA Archivum egy (két részben bemutatott) program keretében, filmes eszközökkel próbálja meg felidézni a román forradalom lehetséges történetét: az események magyarországi recepcióját és reprezentációját a Magyar Televízió híradói és az akkor kiutazottak által készített amatőr filmek, a forradalom rekonstrukcióját pedig német és román rendezők dokumentum- és játékfilmjei segítségével.

// kárpát-medence