Meghalt Sydney Pollack Meghalt Sydney Pollack

Meghalt Sydney Pollack

Elhunyt Sydney Pollack Oscar-díjas amerikai filmrendező. A 73 éves filmrendező, színész, producer rákbetegségben szenvedett.

Sydney Pollack orosz bevándorlók gyermeke. 1934. július 1-jén született az Indiana állambeli Lafayette-ben, ahol kukoricaföldeken kívül alig akad más. "Egyedül csak mi voltunk ott zsidók" – mondogatta gyakran.

A középiskolai tanulmányok befejeztével, 17 éves korában New Yorkba ment és különböző színiiskolákban tanult. Hollywoodban először a szupersztár Burt Lancaster figyelt fel rá és szerzett neki komoly rendezői megbízásokat.

Pollack számára számos sikeres film (A lovakat lelövik, ugye?, Ilyenek voltunk, A keselyű három napja, Bobby Deerfield, A Las Vegas-i lovas, A szenzáció áldozata) után 1982-ben az Aranyoskám! hozta meg az igazi világsikert, a női szerepet alakító Dustin Hoffmannal.

Négy évvel később, 1986-ban Sydney Pollackot a legjobb rendezőnek járó Oscarral tüntették ki a Távol Afrikától című filmjéért, amelynek fő szerepeiben Robert Redford, Meryl Streep és Klaus Maria Brandauer volt látható.

Utolsó munkájában színészként még játszott A boldogító talán című filmben, amely júniusban kerül Magyarországon a mozikba.

Producere volt egyebek között olyan ismert filmeknek, mint a Bűnös viszonyok (2006), Tűzveszély (2006), Hideghegy (2003), A tehetséges Mr. Ripley (1999), Értelem és érzelem (1995), Ártatlanságra ítélve (1990), Fények, nagyváros (1988).

Producere és rendezője is volt A tolmács (2005), a Sabrina (1995), A cég (1993) és a Havanna (1990) című filmnek.

A rendező a kaliforniai Pasific Palisades városkában lévő otthonában halt meg hétfőn este , 73 éves korában.

Forrás: MTI

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat