/ /

Tarr béla hírek

Bécsben nyert a Tiszta szívvel

A Tiszta szívvel elnyerte a legjobb filmnek járó díjat a bécsi Let’s CEE Filmfesztiválon, ahol Tarr Bélát életműdíjjal tüntették ki.

// európa

FIPRESCI-életműdíjat kapott Tarr Béla

A FIPRESCI 90 nevű különdíjjal méltatta Tarr Béla filmrendező munkásságát a nemzetközi kritikusszövetség. A díjazott a hétvégén, Szófiában vette át a kitüntetést a szövetség főtitkárától, Klaus Edertől.

// nagyvilág

Tarr Béla filmjeiről Kolozsváron

Október 26. és 30. között, azaz jövő héten hétfőtől pénteki, Kovács András Bálint tart előadássorozatot Tarr Béla művészetéről a kolozsvári Sapientia egyetemen. Az előadássorozat nyitott, minden érdeklődőt szeretttel várnak.

// kárpát-medence

Tarr Béla Dél-Koreában hagyta a kéznyomát

Ázsia legnagyobb nemzetközi filmünnepén, a puszani filmfesztiválon tartott mesterkurzust Tarr Béla filmrendező, és a fesztivál „kézlenyomat ünnepsége” keretében megörökítették a kézjegyét.

// nagyvilág

Létrejött a Jancsó Miklós Alkotóműhely

A Magyar Filmművészek Szövetsége pénteken megalapította a Jancsó Miklós Alkotóműhelyt, egy megfogalmazásuk szerint demokratikusan és nyilvánosan működő, önkormányzatisággal rendelkező független intézményt - közölte pénteken az MTI-vel Tarr Béla filmrendező, a Magyar Filmművészek Szövetségének elnöke.

// kárpát-medence

Két magyar filmet díjaztak Szarajevóban a hétvégén

Kilenc magyar filmet vetítettek a hétvégén zárult szarajevói fesztiválon, kettő közülük – a Hajdu Eszter rendezte Ítélet Magyarországon című dokumentumfilm és a Szőcs Petra rendezte A kivégzés című kisjátékfilm – összesen négy díjat szerzett meg.

// európa

Tarr Béla lesz a zsűrielnök Szarajevóban

A szervezők által a kortárs filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjeként méltatott Tarr Béla lesz a nyári Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott alkotásokról döntő nemzetközi zsűri elnöke.

// európa

Filmrendezők tiltakoznak az amerikai-európai szabadkereskedelmi egyezmény ellen

A belga filmrendező testvérpár, Luc és Jean-Pierre Dardenne kezdeményezésére hétfőn közzétett petícióban neves filmrendezők azt kérik az európai állam- és kormányfőktől, hogy az audiovizuális szektorra ne vonatkozzon a várhatóan a jövő év végére megszülető szabadkereskedelmi egyezmény az Egyesült Államok és az Európai Unió között.

// nagyvilág