Velencében mutatják be Szőcs Petra Erdélyben forgatott játékfilmjét Velencében mutatják be Szőcs Petra Erdélyben forgatott játékfilmjét

Velencében mutatják be Szőcs Petra Erdélyben forgatott játékfilmjét

Szőcs Petra Déva című nagyjátékfilmjének premierje a Velencei Filmfesztivál Biennale College Cinema szekciójában lesz. Ez az első magyar projekt, amelyik támogatást kapott az olasz program keretében.

A Velencei Biennálé 2012-ben indította el a Biennale College nevű programját, amely évente három kisköltségvetésű film gyártását finanszírozza, 2018-ban a kolozsvári születésű Szőcs Petra filmterve is megkapta a 150 ezer eurós támogatást.

A Déva az árvaházban élő albínó lányról, Katóról szól, aki egy nyári szünetben összebarátkozik egy új önkéntessel, Bogival, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, hogy elárul valaki mást. A film a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva posztszocialista világát.

Szőcs Petra: Déva

A filmet Nagy V. Gergő és Szőcs Petra írták, producere Fülöp Péter, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Dunai László, dramaturgjai Nagy Dénes és Németh Gábor, a rendező munkatársa Bodor Balázs volt. A főbb szerepeket Nagy Csengelle, Mohamed Fatma és Komán Boglárka játsszák, a gyerekszerepekben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékei láthatók. A film Déván és Petrozsényben forgott.

Szőcs Petra A kivégzés című rövidfilmje 2014-ben a Cannes-i Filmfesztiválon versenyzett, és a szarajevói filmfesztiválon többszörösen díjazták. Alkotásait a Filmtettfeszt is többször műsorra tűzte, 2016-ban Csoszogj úgy című alkotása kapta az erdélyi filmfesztivál versenyprogramjának fődíját.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat