/

Hírek

Ava DuVernay szuperhősfilmet rendez

A hollywoody szuperhősfilmek történetében másodszor kap nő rendezői feladatot. Ava DuVernay Időcsavar (A Wrinkle in Time) című fantasy filmje a napokban debütált az észak-amerikai mozikban.

// hollywood

Állatkínzással vádolják a Matthew Morrison főszereplésével forgatott film stábját

Ning Hao rendező Matthew Morrison főszereplésével forgatott Crazy Alien című filmjének név nélkül nyilatkozó stábtagja szerint egy ketrecbe zárt német juhászt többször a sebesen áramló, hideg folyóba hajítottak a forgatáson. A PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) állatvédő szervezet a jelenet kivágását és a rendező felelősségre vonását követeli.

// nagyvilág

Magyar szinkronnal is vetít gyerekfilmet a 10. EducaTIFF

Már az Iskola Másként héten, március 26. és 30. között elkezdődik Kolozsváron a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál 10. alkalommal megszervezett, iskolásoknak szóló filmes oktatóprogramja, az EducaTIFF. Magyar szinkronnal is vetítenek filmet a Győzelem moziban.

// kárpát-medence

Több magyar és egy román animáció versenyez Annecy-ban

A június 11. és 16. között megszervezett Annecy Nemzetközi Filmfesztivál közzétette rövidfilmes versenyválogatását. A szervezők közleménye szerint a világ egyik legfontosabb animációs szemléjére idén 93 országból összesen 3053 nevezés érkezett.

// európa

1848-as forradalomról szóló filmek érhetőek el a filmarchívum oldalán

A Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar filmtörténet négy kiemelkedő jelentőségű, 1848-as témájú filmalkotásának szabadon hozzáférhető tételével ünnepli a forradalom és szabadságharc évfordulóját. Március 15-től 19-ig a filmek felújított változatban érhetők el a filmarchívum videomegosztó csatornáján.

// kárpát-medence

Wim Wenders Ferenc pápáról forgatott dokumentumfilmet

Május 18-án érkezik az észak-amerikai és a nagy-britanniai mozikba, egy hónappal később pedig a németországi filmszínházakba Wim Wenders Ferenc pápáról forgatott dokumentumfilmje. Először fordult elő, hogy a Vatikán közvetlen hozzáférést engedett a pápához.

// európa

Hangtechnikai képzés indul Nagyváradon

Amplitúdó címmel szervez műhely jellegű képzést a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem a hangvágás, keverés, és felvételezés gyakorlati és elméleti oldaláról. Az egyetem diákjai mellett külsős hallgatók is jelentkezhetnek március 20-ig.

// kárpát-medence