/ /

Nyomtatott Filmtett-lapszámok

Filmtett 76.

Filmtett 76.

VII. évfolyam, 10–11. szám, 2007. december–2008. január

Film és karácsony: Dickens-adaptációk, horrorfilmes Télapók, gonosz Mikulások, animációs karácsonyok, karácsony a sorozatokban. Jakab Ervin operatőr kamerán innen, kamerán túl. Halloween, Kalifornia királya, Amerikai gengszter. Az internetre költözik a Filmtett.

Filmtett 75.

Filmtett 75.

VII. évfolyam, 9. szám, 2007. november

Interjú Miklauzic Bencével. Nagy mozirendezők tévéfilmjeiről: Ingmar Bergman, Robert Altman, Krzysztof Kieśłowski. Szakma és magánélet konfliktusa a 70-es évek detektívfilmjeiben. California dreamin’, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, Inland Empire, A másik oldalon.

Filmtett 74.

Filmtett 74.

VIII. évfolyam, 8. szám, 2007. október

Sigourney Weaver, akit mindig megtalálnak a jó szerepek. Szlovák filmtörténet 2/2. Európai történetek: délszláv háború, romafilmek, skandináv elidegenedés. Grindhouse, Őfelsége pincére voltam, Paprika, Híd Terabithia fölött, A Simpson család – a film.

Filmtett 73.

Filmtett 73.

VIII. évfolyam, 7. szám, 2007. szeptember

Filmhang, filmzene az animációs filmekben, a dokuemntumfilmekben. Interjú Darvas Ferenc némafilm-zongoristával és Szemző Tiborral. A szlovák film története 1/2. A Psycho folytatásai. Goya kísértetei, Fekete könyv, Die Hard 4.0.

Filmtett 72.

Filmtett 72.

VIII. évfolyam, 6. szám, 2007. június

Gryllus Dorka filmekről, csókokról. Szerb filmtörténet 2/2. Road movie-k 40 éve és ma. Az utolsó skót király, Elemi részecskék, Az emigráns, Az álom tudománya, Hannibál ébredése, Pókember 3. Könyvajánló: Kult-Comics.

Filmtett 71.

Filmtett 71.

VIII. évfolyam, 5. szám, 2007. május

Szerb filmtörténet 1/2. Filmcsókok a némafilmektől Hitchcockig és a pornófilmekig. A mások élete, Esküvő után, Destricted, Konyec, Lora, Marie Antoinette – a tinikirálynő.

Filmtett 70.

Filmtett 70.

VIII. évfolyam, 4. szám, 2007. április

Kincses Réka a Balkán bajnokról. Andrzej Wajda és Krzysztof Kieśłovski művészetéről. Sikersorozatok fajai és műfajai – esszék és esettanulmányok: Lost, A Birodalom, Twin Peaks, Róma, Drót, MASH. Filmipar Európában 7/7. A szuperhősfilmek jungi szimbolikája

Filmtett 69.

Filmtett 69.

VIII. évfolyam, 3. szám, 2007. március

Tóth Erzsébet főtitkár az MMK egzakt szabályairól. Lengyel filmtörténet 1/2. Könnyű és súlyos alkotások a 38. Magyar Filmszemlén. Közvetett támogatások és adókedvezmények az európai filmiparban. Külvárosi fények, Pán labirintusa, Átok 2., A királynő, Megetetett társadalom.

Filmtett 68.

Filmtett 68.

VIII. évfolyam, 2. szám, 2007. február

Ha az Oscar porszívózni is tudna – Charlize Theron álma. Erdélyi magyar filmszínészek: Csíky András, Széles Anna, Dimény Áron, Pálffy Tibor, Kézdi Imola. Taxidermia, Fűrész III., Eragon. Akira díszdobozban.

Filmtett 67.

Filmtett 67.

VIII. évfolyam, 1. szám, 2007. január

Pálfi György a Taxidermiáról. Filmtörvény Magyarországon és Romániában: információk és kritikai közelítések. Olasz filmtörténet 3/3. Terrence Malick westernjei. Borat, Mansfeld, A tégla, Casino Royale, Szabadság, szerelem. Philadelphiai történet DVD-n.

Filmtett 66.

Filmtett 66.

VII. évfolyam, 10. szám, 2006. december

A FILMTETT RENDKÍVÜLI PARÓDIASZÁMA. Filmtörténet az ókortól napjainkig, Grószmartoni János fókuszpuller portréja, az első erdélyi pornófilm forgatása, erdélyi magyar telenovella. Hárman egy (elképzelt) filmről: Foszforos bosszú a Boszporuszon. Lágytojásra hangolva, Re-Volver.

Filmtett 65.

Filmtett 65.

VII. évfolyam, 9. szám, 2006. november

A lefejezett kakas – játékfilm-forgatás a Szászföldön. Olasz filmtörténet 2/3. Profik takarásban: Szekeres Károly rendezőasszisztens, Csákány Zsuzsa és Lemhényi Réka vágó, Várhegyi Rudolf hangmérnök, Khin András steadicam-operatőr, Csabavölgyi Eta sminkmester. Filmipar Európában 3/7.

Filmtett 64.

Filmtett 64.

VII. évfolyam, 8. szám, 2006. október

Nem látványos kegyetlenségekről Mészáros Péter filmrendezővel. Olasz filmtörténet 1/3. A fantasy varázsvilága: kardok, szandálok, bőrgatyák, tündefülek és csatabárdok. Filmipar Európában 2/7.  Hollywood bűnügyi tévésorozatai. Volver, Te meg én és minden ismerősünk, Az élet vendége – Csoma-legendárium.

Filmtett 63.

Filmtett 63.

VII. évfolyam, 7. szám, 2006. szeptember

Udo Kier, a Gonosz és Száva Enikő, a Film.dok nyertese. Spanyol filmtörténet 2/2. Filmiskolák Prágában, Berlinben, Bukarestben, Kolozsváron és Hollylódzban. Filmipar Európában 1/7. A Führer elit csapata, Las bandidas, Tigris a hóban.

Filmtett 62.

Filmtett 62.

VII. évfolyam, 6. szám, 2006. július-augusztus

Spanyol filmtörténet 1/2. Muhi András, Krigler Gábor, Lovas Balázs és Németh Gábor a mai magyar forgatókönyvekről. A múlt századba révült és a puliszkás filmfesztivál. Dear Wendy, A sivatag hercege, Whisky, Ómen.

Filmtett 61.

Filmtett 61.

VII. évfolyam, 5. szám, 2006. június

A francia film története 3/3. A filmplakátok retorikája, sztereotípiái, a lengyel plakáttervezés nagyjai és a mai magyar filmplakátok. Film- és médiatudományi konferencia Kolozsváron. Caché, Last Days, Rokonok, A Da Vinci-kód, Legături bolnăvicioase.

Filmtett 60.

Filmtett 60.

VII. évfolyam, 4. szám, 2006. május

A francia film története 2/3. Home made movie: Magyar Független Filmesek Szövetsége és filmszemléi; nagy rendezők amatőr lépései, a home-videó esztétikája és valóságtartalma. Sophie Scholl, Tétova tangó, De kik azok a Lumnitzer nővérek?, Crash.

Filmtett 59.

Filmtett 59.

VII. évfolyam, 3. szám, 2006. április

A francia film története 1/3. Mozaikkockák az animációsfilm-készítésről: Dargay Attila, Nepp József, Gil Alkabetz, Radu Vasile Igazság, fiatal erdélyi rendezők. Kis magyar diafilmtörténet és az Oscar-díj története. Fehér tenyér, Johanna, A Herceg haladéka, Brokeback Mountain.

Filmtett 58.

Filmtett 58.

VII. évfolyam, 2. szám, 2006. március

Tímár Péter, aki „kiakasztotta a filmet”, és Kocsis Ágnes tapéták és művirágok között – két interjú. Bájos szinglifilm, mitikus dokumentumfilm, Ginger-csavar háló nélkül, a kortalan Rokonok és a többiek: 37. Magyar Filmszemle. Bin Jip, A Grimm testvérek, München.

Filmtett 57.

Filmtett 57.

VII. évfolyam, 1. szám, 2006. február

Egy háttérszereplő naplója egy címtelen Spielberg-film forgatásáról. A brit-angol filmgyártás a századfordulótól a világháborúig. Profi és félprofi kamerák 3. Újrahasznosítás előtt az Ómen. Broken Flowers, Eros, Erőszakos múlt, Twist Olivér.

Filmtett 56.

Filmtett 56.

VI. évfolyam, 8. szám, 2005. október

Film és természet: Xantus Gábor rendező-operatőr úri hobbija, természetfilmes az olvasztóban, műhelytitkok Juhász Ágotától és Szabó D. Zoltántól. Interjú Tóth Zsolt Marcell természetfilmessel. Kis német filmtörténet 2. Profi és félprofi kamerák 2. Ae Fond Kiss, Kész cirkusz!, Kóristák.

Filmtett 55.

Filmtett 55.

VI. évfolyam, 7. szám, 2005. szeptember

David Jacobson amerikai rendező a szabadság elveszettségéről. Kis német filmtörténet. Az antropológiai film: képek és nézők között, az erdélyi dokumentumfilmek gyerekábrázolása, reflexivitás a dokumentumfilmben. Kathryn Bigelow rendezői portréja. Brødre, Csudafilm, Mr. ésMrs. Smith, Modigliani, Madagaszkár.

Filmtett 54.

Filmtett 54.

VI. évfolyam, 6. szám, 2005. július-augusztus

Wolfgang Becker az önfinanszírozó filmekről. Profi és félprofi videokamerák. Európa vs. Hollywood: európai rendezők Hollywoodról, Hollywood Hollywoodról, Európa és Hollywood között, Hollywood vs. a nagyvilág. Apakomplexus a Croisette-en. Roma film és jogvédelem. 5×2, Sin City, Kinsley.

Filmtett 53.

Filmtett 53.

VI. évfolyam, 5. szám, 2005. június

Hal Hartley A hétfői lányról. Orosz filmtörténet a némafilmes korszak után. Animáció a 3D Studio MAX-szal. Science filmtion: sci-fi-térkép és -sorozatok, testreprezentációk a sci-fikben, Cronenberg, Spaceballs, a jelen nosztalgiája a sci-fiben. Kis amerikai fesztiváltörténet. Vera Drake, 2046, La ley del deseo.

Filmtett 52.

Filmtett 52.

VI. évfolyam, 4. szám, 2005. május

Koltai Lajos és Nagy Marcell Sorstalansága. Az orosz némafilm története. Kétdimenziós animációkészítés MOHO 5-tel. Film és erőszak: roma-reprezentációktól a Dogma-filmekig. Beszélgetés Groó Diana fimrendezővel. Oldboy, Gegen die Wand, Dallas Pashamende, Constantine, a démonvadász.

Filmtett 51.

Filmtett 51.

VI. évfolyam, 3. szám, 2005. április

Abbas Kiarostami és Ken Loach a világra való odafigyelés csodájáról. Bevezetés a webanimáció technikáiba. Film és divat: metaforák, jelmezek, távol-keleti filmek divatja Európában. Keleti Márton-portré. Multiplex narratíva az amerikai filmekben. Hannibál Lektor és a Metafizikai Narancs. Csodálatos Júlia, Sorstalanság, Closer.

Filmtett 50.

Filmtett 50.

VI. évfolyam, 2. szám, 2005. március

A Filmtett 50., ünnepi kiadása. Priit Pärn, az észt animáció mestere. Svájci filmtörténet. Film és televízió: McLuhan elméletétől a telenovella műfajáig, a kliptechnikától a valóságshow-kig, kis magyar szappanopera-történet. Egy fesztiválszédelgő naplója. Un long dimanche de fiançailles, Aviátor, Ray, Penge.

Filmtett 49.

Filmtett 49.

VI. évfolyam, 1. szám, 2005. február

Az érsek látogatása – forgatási riport. Velvet Moraru, Florin Mihăilescu, Alexandru Solomon és Mihai Chirilov a fiatal román filmről. Crossover és kulturális evolúció. Nyócker, Kávé és cigaretta, A visszatérés, Eggyel nő a tét, Bridget Jones: Mindjárt megőrülök, Az élet egy csoda.

Filmtett 48.

Filmtett 48.

V. évfolyam, 10. szám, 2004. december–2005. január

Konferencia és beszélgetés Krzysztof Zanussi filmrendezővel. Kertész, Korda, Kolozsvár: életutak, vélemények, dokumentumok. A Jancsó-életmű feledésbe merülő (video)képei. Interjú Török Ferenccel. Oktató-CD Sepsiszentgyörgyön. Taboo, Másnap, A legelő hősei.  A kortárs filmelmélet útjairól.

Filmtett 47.

Filmtett 47.

V. évfolyam, 9. szám, 2004. november

Interjú Mihai Chirilov filmkritikussal, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál művészeti igazgatójával. Kis képformátum- és képhordozó-történet: S8, 16 mm, 35 mm, CD, DVD, HD. Gothár Péter-portré. Kliprendezők és játékfilmjeik. Tony Gatlif és a nomád mozi. Girl with a Pearl Earring, La mala educación, A falu, Ház a ködben.