/ /

Nyomtatott Filmtett-lapszámok

Filmtett 46.

Filmtett 46.

V. évfolyam, 8. szám, 2004. október

A mocskos szájú aranyhal esete a két és fél gyerekkel – interjú Lénárt Pál producerrel. Fesztiválvilág. Interjú Kallós Bea gyártásvezetővel. The Shape of Things, Szezon, Elefánt, A terminál, Fahrenheit 9/11, Francia rémes – a belleville-i randevú, Super Size Me.

Filmtett 45.

Filmtett 45.

V. évfolyam, 7. szám, 2004. szeptember

Kolozsvári beszélgetés Julie Delpyvel. Városfilmek vagy filmvárosok: Trója, Tokió, New York és a többiek. A számítógépes animáció rövid története. Hagyományos játékfilmes látványszervezés és számítógépes animáció. Skagerrak, Holtak hajnala, Hellboy, Harry Potter és az azkabáni fogoly, Shrek 2.

Filmtett 44.

Filmtett 44.

V. évfolyam, 6. szám, 2004. július-augusztus

Sorstalanság – forgatási riport. Kalóz-CD-k, portálválogatások, hasznos linkek, filmhusztori: film és internet között. Feketék, fehérek, tarkák: fesztiválfilmek Cannes-ban és Kolozsváron. Tíz éves a Cabiria Filmklub. Interjú Maciej Kozłowski operatőrrel. Rap, revü, Rómeó, Trója, 21 gramm.

Filmtett 43.

Filmtett 43.

V. évfolyam, 5. szám, 2004. június

Tamara-kerekasztal. A Kelet az Kelet: filmgyártás Bollywoodban, Törökországban, Iránban és Japánban. Gus van Sant-portré. Fesztiválok Udinében, Győrben és Budapesten. Zatoichi, A passió, Ennyit a szerelemről, Csavard be, Beckam, Pán Péter.

Filmtett 42.

Filmtett 42.

V. évfolyam, 4. szám, 2004. május

Filmarchiválás, filmrestaurálás: Gyürey Vera és a 64 000 alumíniumdoboz, az első színes magyar film restaurálása, kolozsvári némafilm Berlinből, DVD és archiválás. Interjúk Ujj Mészáros Károllyal és Kató Csillával. Mélyen őrzött titkok, Horrorra akadva 3., Elveszett jelentés, Barbár inváziók.

Filmtett 41.

Filmtett 41.

V. évfolyam, 3. szám, 2004. április

Interjú Kálomista Gáborral, Mundruczó Kornéllal, Nagy Ervinnel. Filmszínészet: a kiszámíthatatlan tényező és a meghallgatás műfaja. Vérfrissítés Hollywoodban. Máriássy Félix, a lírai realizmus mestere. Getno, A Gyűrűk Ura – A király visszatér, Pofa be!, Titokzatos folyó

Filmtett 40.

Filmtett 40.

V. évfolyam, 3. szám, 2004. március

Apám, másnap Tamara! – A 35. Magyar Filmszemle filmjeiről. Radványi Géza-portré. Titus Muntean:Kezdetben vala a törvény. A „naptánc” íze. Samsara, Dealer, Mona Lisa mosolya, Intolerable Cruelty. Amit a törpéről mindig is tudni akartunk David Lynch. – Beszélgetések

Filmtett 39.

Filmtett 39.

V. évfolyam, 1. szám, 2004. február

Vivi Drăgan Vasile a Vizuális Művészetek Alapítványának 12 évéről. Film és katedra: Muhi Klára és Hartai László a magyarországi mozgókép- és médiaoktatásról, óravázlatok, alternatív filmtettek, médiaoktatás Romániában. Kalmár László-portré. Vér és arany, Kontroll, Kill Bill.

Filmtett 38.

Filmtett 38.

IV. évfolyam, 10. szám, 2003. december–2004. január

Sztárok tana: a filmsztár arca, Marlene, Marylin, Madonna és Karády, megelevenült dívák. Beszélgetés az Argó filmes műhely tagjaival. Fábri Zoltán-portré. Good Bye, Lenin!, Mátrix: Forradalmak, Vágyak utcája, Kate és Leopold, Lara Croft:Tomb Raider – Az élet bölcsője.

Filmtett 37.

Filmtett 37.

IV. évfolyam, 9. szám, 2003. november

Interjú Esztán Mónika látványtervezővel. Szín és látvány. Greenawaytől Almodóvarig. Beszámolók, kritikák a XI. Titanic filmfesztiválról. Cinema Paradiso; Libiomfi; A Karib-tenger kalózai; A szövetség; Amerikai pite 3; Hulk; Az olasz meló; Szigorúan bizalmas.

Filmtett 36.

Filmtett 36.

IV. évfolyam, 8. szám, 2003. október

Interjú a Román Nemzeti Filmarchívum igazgatójával. Film, pénz, paragrafus. Filmfinanszírozás, filmtörvény – Románia, Magyarország, Franciaország, Amerika. Sára Sándor-portré. A thriller műfajtörténete. Beszélgetés Dagur Kari izlandi rendezővel. Isten városa; A csendes amerikai; A fülke; 8 mérföld.

Filmtett 35.

Filmtett 35.

IV. évfolyam, 7. szám, 2003. szeptember

Interjú Pethő Ágnessel. Bestsellerek – sikerfilmek. A Romeó és Júliától a Ragyogáson át A Gyűrűk Uráig. Szabó István-portré. Filmtett-Duna Műhely alkotótábor, másodszor. Perverzió és paranoia: a thriller műfajtörténete. Rengeteg, Chicago, Terminátor 3., Intacto, Álomcsapda, Álmatlanság, Johnny English, A tank.

Filmtett 34.

Filmtett 34.

IV. évfolyam, 6. szám, 2003. július-augusztus

Kerekasztal-beszélgetés a filmforgalmazásról. Moviegoer – mozik itthon és a nagyvilágban. Ranódy László-portré. A félelem öröme – a thriller műfajtörténete. A TIFF arcai. Beszélgetés Gaspar Noéval. Irréversible; Matrix: Reloaded; New York bandái; A mag; Az orchidea-tolvaj. Pethő Ágnes Múzsák tükre című könyvéről. 

Filmtett 33.

Filmtett 33.

IV. évfolyam, 5. szám, 2003. június

A nyugtalanság kalandja és a „megtalált idő” – interjú Bíró Yvette-tel. A szenzációtól a dokumentumig. Sejtjeink; Magyar buletin; Csendország. Romaképek. Manipuláció és realitásdrog. Tarr Béla-portré. Beszélgetés Dyga Zsomborral. Tesó; A 25. óra; Frida; Fenegyerek. Gelencsér Gábor könyve az „elsüllyedt évtizedről”.

Filmtett 32.

Filmtett 32.

IV. évfolyam, 4. szám, 2003. május

Interjú Sas Tamás filmrendező-operatőrrel. Nő, kép, tekintet. Film és feminizmus. Cronenberg; Jane Campion; Almodóvar. Filmtörténet a femme fatale szerint. A celluloid királynői. Némi noir érzékenység. Mágikus filmek – filmmágiák: Enyedi Ildikó-portré. Konzervatívak és újítók – a melodráma műfajtörténete. Nyugat-európai rendezők az álomgyárban. Betty Blue; Szerelemtől sújtva; A kör; Solaris; A zongorista. 

Filmtett 31.

Filmtett 31.

IV. évfolyam, 3. szám, 2003. április

Interjú Szabó Antallal, a filmtechnika különcével. Filmes bolondok – bolond filmek. Peter Brook: Marat/Sade. Az őrület fokozatai Akira Kuroszava filmjeiben. Őrült szerelem – beszélgetés Laetitia Colombanival. A kamera bolondjai: amatőr filmesek. Beszélgetés Hanno Höfferrel. Weepie-k – a melodráma műfajtörténete. Gaál István-portré. Az órák; Szép napok; Femme Fatale; 28 nappal később; Callas mindörökké.

Filmtett 30.

Filmtett 30.

IV. évfolyam, 2. szám, 2003. március

Beszélgetés Balassa Péterrel, a Cirko-Gejzír vezetőjével. 34. Magyar Filmszemle – játékfilmek, nem fikciós filmek, kísérleti és kisjátékfilmek, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak filmjei. Az első magyar “képíró”: Huszárik Zoltán-portré. Néma sirámok – a melodráma műfajtörténete. Hullámvasút Soderbergh módra. 101 Reykjavik; A Gyűrűk Ura; Kocka; Halj meg máskor; Kapj el, ha tudsz.

Filmtett 29.

Filmtett 29.

IV. évfolyam, 1. szám, 2003. február

Interjú Tóth Erzsébettel, az MMKA főtitkárával. Film és irodalom. Átírás vagy dialógus? Különvélemény; Puszta formalitás; Jadviga párnája. Nyilvános beszélgetés Miklauzic Bencével. Sándor Pál-portré. Beszámoló az Alter-Native rövidfilmfesztiválról. A szerencse lányai; A múlt nélküli ember; Harry Potter; A kárhozat útja; A düh. Recenzió Kovács András Bálint könyvéről.

Filmtett 27–28.

Filmtett 27–28.

III. évfolyam, 10. szám, 2002. december–2003. január

Filmes könyvkiadók: Osiris, Magyar Nemzeti Filmarchívum, Korona Kiadó. Filmes folyóiratok Magyarországon, Franciaországban, Észak-Amerikában. Kávéházi beszélgetés Cristian Mungiuval. A modern animáció. Jeles András-portré. Anyádat is; Fény hull arcodra; Áldott légy, börtön; A vörös sárkány; A kaptár; Jégkorszak; Jelek.

Filmtett 26.

Filmtett 26.

III. évfolyam, 9. szám, 2002. november

Beszélgetés Horváth Györggyel, a MOKÉP vezérigazgatójával. Képzőművészet és film. Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemle. Peter Greenaway retrospektív kiállítása. Cakó Ferenc homokanimációi. A magyar rajzfilmművészet története. Mészáros Márta-portré. X. Titanic Filmfesztivál. Astra Filmfeszt. Beszélj hozzá; Felhő a Gangesz felett; Occident; Gosford Park.

Filmtett 25.

Filmtett 25.

III. évfolyam, 8. szám, 2002. október

Interjú Radu Gabreával. Sztori, hisztori: film és történelem – Gáspárik Attila, Călin Căliman, Csantavéri Júlia tanulmányai. Animáció világszerte. Szőts István-portré. Beszélgetés Cs. Nagy Sándorral. Homok alatt; Ébrenjárók; A Jade Skorpió átka; Lucía és a szex; Men in Black; Különvélemény. Képátvitelek – recenzió.

Filmtett 24.

Filmtett 24.

III. évfolyam, 7. szám, 2002. szeptember

Beszélgetés Muhi Andrással. Kolozsvár, moziváros. A kolozsvári mozihálózat kiépülése. Janovics Jenő, a magyar Pathé. Kolozsvári stúdiók. A filmművészet „mesevilága”: az animációs film. Bódy Gábor víziói. Képregények és képregényfilmek. Jafar Panahi filmjei. Valami Amerika; A szerelem dicsérete; Monte Cristo grófja; Hamvadó cigarettavég. 

Filmtett 23.

Filmtett 23.

III. évfolyam, 6. szám, 2002. július-augusztus

Producerek éjszakája – kerekasztal-beszélgetés. Szexus és konnexus. (Szex)műfajeklektika az ezredfordulón. Szerelem, erotika, Vong Kar-vaj. Nemi azonosság: Jordan és Cronenberg. Haneke és A zongoratanárnő. Hisztéria és szexualitás Szabó István filmjeiben. Beszélgetés Bálint Arthurral. Kísértések; Az ember, aki ott se volt; Mulholland Drive; Az ígéret megszállotja; Pókember.

Filmtett 22.

Filmtett 22.

III. évfolyam, 5. szám, 2002. június

Beszélgetés Hartyándi Jenővel. Fekete-fehér, igen-nem? – A magyar filmművészet „zárványai”; Buster és az Abszur-dum; Wim Wenders világa fekete-fehérben; Woyzeck. Beszámolók a Mediawave-ről. Jos Stelling a filmről mint „katolikus” dologról. Hukkle, 8 nő, Pánikszoba, K-Pax, Csillagok háborúja, Pán Péter.

Filmtett 21.

Filmtett 21.

III. évfolyam, 4. szám, 2002. május

Beszélgetés Fekete Ibolya rendezővel valóságról, fikcióról, Chico című filmjéről. Film és mozi – Budapesten, Bukarestben és a nagyvilágban. Filmtörténet: Új-Hollywood négy évtizede. Műfajtörténet: A neo-noir. Beszélgetés Kacsó Sándor operatőr-rendezővel. Chico, Amores Perros, Amen, A Beautiful Mind, Spy Kids, Shallow Hal.

Filmtett 20.

Filmtett 20.

III. évfolyam, 3.  szám, 2002. április

Beszélgetés Mircea Dumitrescu filmkritikussal. Film, hatalom, rendszerváltozás – és a magyar film helyzete. Kelet-európai újhullámok. Noir-rendezők: Lang, Siodmak, Wilder, Ulmer. Filantropica, Amélie, A Sólyom végveszélyben, Vanilla Sky, 15 perc, Monsters Inc.

Filmtett 19.

Filmtett 19.

III. évfolyam, 2. szám, 2002. március

Beszámolók a 33. Magyar Filmszemléről. Játékfilmek, dokumentumfilmek, kísérleti és kisjátékfilmek, információs vetítések. A francia új hullám és a fekete széria. Dalok a második emeletről, A Gyűrűk Ura, A Jade Skorpió átka, Marlene, Banditák. A videojáték labirintusában – a Cahiers du Cinema szerint.

Filmtett 18.

Filmtett 18.

III. évfolyam, 1. szám, 2002. február

Interjú Bereczki Csabával. Az önző remake: újjáteremtés, odagondolás, ismétlés? Az angol free cinema és az angol újhullám története. Michael Haneke filmjei. Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, The Body, Playing by Heart, The Musketeer.

Filmtett 17.

Filmtett 17.

II. évfolyam, 11. szám, 2001. december–2002. január

Látogatás a Castel Filmnél. Filmtervek. Az olasz neorealizmus története. A western története 2. Beszélgetés Cătălin Mitulescu fimrendezővel. Planet of the Apes, Le pacte des loups, Original Sin, Proprietarii de stele, Sexy Harem Ada Kaleh, Război în bucătărie, Primary Colors.

Filmtett 16.

Filmtett 16.

II. évfolyam, 10. szám, 2001. november

Interjú Victoria Bucur filmkritikussal. Nincs mese: a zene nem zene, a szöveg nem szöveg, cselekmény és cselekménymentesség. A francia lírai realizmus története. Kis westerntörténet 1. Hollywoodi tinifilmek. Pad a parkban, Moulin Rouge, Traffic.