/ / /

Dialëktus dokumentumfilm-kritikusi workshop

Filmkritika-esszé-tanulmányírás pályázat (filmes pályázat)

http://www.dialektusfesztival.hu/2010/nevezes#dokukritika


A Dialektus Filmfesztivál csapata 2009-ben szervezett először doku-kritikusi workshopot fiatal filmeseknek, kritikusoknak, a dokumentumfilm iránt érdeklő filmbarátoknak. A rendezvény sikere nyomán a workshopot a következő, 2010-es fesztivál programjába is beillesztették.

A workshop munkája során a résztvevők feltárják dokumentumfilmekről való beszéd, a dokumentumfilm-kritika sajátos szempontjait. A rövid, ám intenzív kurzus során a dokumentumfilmekkel kapcsolatos legfontosabb elméleti kérdések és társadalmi problémák áttekintése mellett egyéni írásgyakorlatra is sor kerül. A résztvevők több forrásból (a workshop vezetőitől és a közös munka során a társaiktól is) visszajelzést kapnak saját írásaikra. A workshop résztvevőinek rövid kritikái egyrészt a fesztivál honlapján és kiadványaiban lesznek elérhetőek, másrészt arra törekednek, hogy a legjobb szövegek hazai filmes orgánumokban is megjelenhessenek. A közös munka általánosabb célja, hogy az Európában egyre erősödő dokumentumfilmes vonulatok mellé segítsék fölsorakoztatni a műfaj iránt elkötelezett, a formanyelvi, fogalmi, történeti sajátosságokat értő elméleti szakembergárdát.

A 8-10 fő részvételével induló workshopra e-mailben (info@dialektusfesztival.hu) várják a jelentkezéseket 2010. április 30-ig! A jelentkezés feltétele egy dokumentumfilm-kritika (3-5000 karakter terjedelemben), illetve a szakmai önéletrajz elküldése. A jelentkezők május 15-ig kapnak értesítést a képzésre való bejutásukról.

Akinek nincs még az itt megadott feltételeknek megfelelő kész cikke, azt bátorítják, hogy írjon recenziót az Idegenek a kertemben gyűjteményben szereplő, a migrációs témájú európai dokumentumfilmek valamelyikéről. Megtekintő DVD-t biztosítanak.

A workshop napjára, és az azt megelőző napra ingyenes fesztiválakkraditációt és, amennyiben szükséges, szállást biztosítanak. A workshop vezetője Varga Balázs és Blaskó Ágnes.

Dialëktus dokumentumfilm-kritikusi workshop