/ /

· írta

Zenészek vásznon (életrajzi filmek)

Toplista

Az éppen most debütáló, Amy Winehouse életét dokumentáló film kapcsán szedtük össze kedvenc zenészes filmjeinket. Kezdjük előbb az igazi zenészek életrajzi filmjeivel, majd számba vesszük a fiktív rockereket is, majd jöhetnek a zenés doksik.

Todd Haynes: I'm Not There - Bob Dylan életei (2007)

Todd Haynes: I'm Not There - Bob Dylan életei (2007)

A magyar cím kissé lelövi a poént, de sebaj. Egy nagyon-nagyon nem szabványos „életrajzi” film ez a folk és a rock'n'roll nagy amerikai trubadúrjáról, Bob Dylanről. A megunt felcseperedés-nehézségek-siker-bukás szintagmát Haynes különböző műfaji és egyéb kísérletekkel dobja fel, nem annyira Dylan életére, mint inkább elképzelhető alteregóira és perszónáira koncentrál. Kötelező! Kedvenc dalunk a filmből.

Sam Taylor-Johnson: Nowhere Boy / A sehol-fiú (2009)

Sam Taylor-Johnson: Nowhere Boy / A sehol-fiú (2009)

Aaron Taylor-Johnson, az azóta a Szürke ötven árnyalata rendezőjeként „elhíresült" Sam Taylor-Johnson férje (épp ezen a forgatáson jöttek össze) alakítja John Lennont fiatalkorában, még mielőtt összejöttek volna Paul McCartney-vel, hogy megalakítsák a Beatlest. Öt évet ölel át a sztori, és arról szól, hogyan nevelte fel a nagynénje a későbbi ikont. Kedvenc dalunk a filmből.

 

Taylor Hackford: Ray (2004)

Taylor Hackford: Ray (2004)

Jamie Foxx teljesen megérdemelten kapott Oscart ezért a Ray Charles életének főleg korai szakaszát bemutató filmért. A zenész vaksága nem kifogás, hogy beleessen a megszokott zenészes klisékbe: csajozás, drogozás. A szép az, hogy hogy vergődik ki ezekből. Kedvenc dalunk a filmből.

James Mangold: Walk the Line / A nyughatatlan (2005)

James Mangold: Walk the Line / A nyughatatlan (2005)

A country fenegyereke, Johnny Cash 2003-ban hunyt el, két évre rá meg el is készült az életrajzi filmje. Casht Joaquin Phoenix alakítja, és természetesen a folsomi börtönnel kezdődik a film. A díjakat viszont szinte mind a feleséget alakító Reese Witherspoon kapta a filmért. Kedvenc dalunk a filmből.

Anton Corbijn: Control (2007)

Anton Corbijn: Control (2007)

A fotósként és videoklip-rendezőként indult Corbijn első nagyjátékfilmje ez a Johy Divisionről, és főleg annak tragikus sorsú frontemberéről, a 23 évesen öngyilkos Ian Curtisről. A témát nem ismerhette volna jobban: végigdokumentálta a zenekart fényképészként. Az életben maradt zenészek egyébként imádták a filmet, noha elismerték, hogy nem feltétlenül fedi az igazságot. De hát az igazság unalmas, ahogy épp egyikük, Stephen Morris dobos mondta. Kedvenc dalunk/táncunk a filmből.

Oliver Stone: The Doors (1991)

Oliver Stone: The Doors (1991)

Jim Morrisont és a Doorst nem kell bemutatni senkinek, ha pedig mégis be kéne, akkor akár ezzel a filmmel is el lehet kezdeni. Abból a korból származik, amikor nem készült minden hétvégére egy zenész-életrajz. Főleg a Val Kilmer alakította Morrisonnal foglalkozik, és bizony tele van Stone kitalációival is. Ray Manzarek billentyűs meg is vádolta a rendezőt és a filmet, hogy rossz képet fest Morrisonról, a költőről. Kedvenc dalunk a filmből.

Olivier Dahan: La Môme / Piaf / La vie en rose (2007)

Olivier Dahan: La Môme / Piaf / La vie en rose (2007)

Marillon Cotillard alakítja a francia nemzet csalogányát, Édith Piafot. A gyerekkortól halálig tartó dramaturgiájú film rettentő nagy siker lett, egy női főszereplői Oscart beleértve, úgyhogy tényleg nem volt amit megbánjanak. Kedvenc dalunk a filmből.

Jim McBride: Great Balls of Fire / A rock 'n' roll ördöge (1989), valamint

Jim McBride: Great Balls of Fire / A rock 'n' roll ördöge (1989), valamint

John Carpenter: Elvis (1979)

Két nem túl jól sikerült film két legendás rock'n'roll-zenészről. Az Elvisben Kurt Russell alakítja a címszerepet, és eredetileg tévéfilmnek készült (kedvenc dalunk a filmből), a másikban pedig Dennis Quaid bújik Jerry Lee Lewis bőrébe (kedvenc dalunk a filmből). Azért raktuk egy csokorba őket, mert a két figurának elég sok köze volt egymáshoz, pl Lewis egy adott ponton elindul Memphisbe, hogy letaszítsa a trónról a Királyt...

Floria Sigismondi: The Runaways / A rocker csajok (2010)

Floria Sigismondi: The Runaways / A rocker csajok (2010)

Ha azt mondom, hogy The Runaways, akkor nem sok embernek jut eszébe bármi is. Ha azt mondom, hogy I Love Rock n' Roll, akkor viszont talán elég sok embernek ugrik be Joan Jett neve és az említett dal refrénje. Na, róla, Cherie Currie-ról és az ők csajbandájáról szól ez a film. Jettet Kristen Stewart, Cherie-t Dakota Fanning alakítja ebben a nem túl érdekes, de legalább valamennyire informatív filmben. Kedvenc dalunk a filmből.

Clint Eastwood: Bird - Charlie Parker élete (1988)

Clint Eastwood: Bird - Charlie Parker élete (1988)

Forest Whitaker játssza a virtuóz szaxofonjátékost, Charlie Bird Parkert. Az ő élete is szomorú volt, mint szinte az összes sztáré: zene, drog, nők. S amikor megérkezett a rock'n'roll, bebopja végképp háttérbe szorult, elkezdett kikopni az emlékezetből... Whitaker egyébként megkapta az azévi Cannes-i filmfesztivál legjobb színészének járó díjat. Kedvenc dalunk a filmből.

Címkék

zenészek vásznon (életrajzi filmek), zene, zenész, életrajzi film, toplista, top 10