/ /

Top 10 felnőtteknek szóló animációs sorozat

Toplista

Futurama

Futurama

A toplista egyetlen sci-fi sorozata egyben a legelső helyezett is: a Futurama egy pizzafutár, Philip J. Fry kalandjairól szól, aki 1999. december 31-én véletlenül hibernálja magát ezer évre, így amikor felébred, akkor már 2999-ben találja magát. A „távoli jövő” megnevezés ellenére a sorozat számos aktuális témát feszeget: politika, globális felmelegedés, bürokrácia, drogfogyasztás, alkoholizmus, rasszizmus, népbutítás. Matt Groening és David X. Cohen kreációja mára már kultikussá nőtte ki magát, és annak ellenére, hogy a képernyőkön már nem találkozhatunk újabb epizódokkal, az ügyefogyott hősök története képregény változatban él tovább.

Archer

Archer

Adam Reed sorozata a legzsengébb darab a listán, hiszen még csak két szezont ért meg, sikerei viszont máris tartós jövőt előlegeznek meg neki. A sorozat főhőse a jóképű Archer, aki James Bond béna kiadása – szakmai elhivatottság helyett a könnyű nők és a pénz miatt dolgozik a titkosszolgálatban. Az animáció képi világa és felépítése sem mindennapi: míg a karakterek 60-as évekbeli divat szerint hordják frizuráikat, és úgy is öltözködnek, addig közben a legfrissebb trend szerinti mobiltelefonokat használnak és lézer fegyverekkel viaskodnak. Üde és intelligens színfolt a kortárs animációs palettán.

Simpsons / A Simpson család

Simpsons / A Simpson család

Az eddigi leghosszabb ideig sugárzott animációs sorozat Matt Groening mára már 23 évadot megélt szitkomja. Elsőként 1987. április 19-én jelent meg mint 2 perces műsor a Tracy Ullman Show-ban – két évvel később pedig már 20 perces adásban sugározták. A cselekmény Springfieldben játszódik, főhőse pedig egy középosztályú amerikai család, kiknek kalandjain keresztül az amerikai kultúra és társadalom útvesztőjébe nyerhetünk bepillantást, mondhatni nem túl hétköznapi módon. A sorozat eddigi díjai illetve elismerései: 24 Emmy-díj, 26 Annie-díj, a Time magazin a 20. század legjobb televíziós sorozatának ítélte, 2000. január 14-én a hollywoodi hírességek sétányán is elismerték egy csillaggal.

South Park

South Park

Trey Parker és Matt Stone mára már klasszikussá avanzsálódott sorozata négy srác (Stan, Kyle, Cartman és Kenny – aki ugye minden epizód végén meghal) és az ő családtagjaik szürreálisan szatirikus kalandjai körül forog. A kizárólag felnőttek számára készített sorozat csak úgy hemzseg a trágárságoktól és az obszcén kifejezésektől, napirenden van az aktuális politikai és kulturális eseményekkel, és igyekszik minél több közéleti szereplőt kifigurázni. A sorozat alapján készített nagyjátékfilmet 1999-ben mutatták be, South Park – Nagyobb, hosszabb és vágatlan címmel. Számos díjat és jelölést tudhat a magáénak, ezek közül a legfontosabb a négy Emmy-díj.

Robot Chicken

Robot Chicken

Seth Green és Matthew Senreich stop motion technikával készített szkeccs-sorozata minden finomkodást félretéve beint a filmes sztárvilágnak, a popkultúrának, és mindent és mindenkit kifiguráz, ami és aki némi hagyománnyal és egy kis rajongótáborral rendelkezik – így történhetett meg, hogy az egyik részben például Godzillának problémái akadnak a hálószoba sötétjében, de a Csillagok háborújának is dedikáltak egy teljes epizódot.

The Venture Bros

The Venture Bros

Jackson Publick sorozata az akciófilmek és a vígjátékok egyvelege, melynek középpontjában a Venture család kalandjai állnak. A sorozat hemzseg a változatos hommage-októl, melyek leginkább a párbeszédekben és a grafikai kivitelezésben nyilvánulnak meg, így számos popkultúrai, zenei, televíziós, színházi, filmes és képregényes utalást lehet felfedezni benne, de David Bowie és Hunter S. Thompson neve is gyakran felmerülhet.

King of the Hill / Texas királyai

King of the Hill / Texas királyai

Mike Judge és Greg Daniels sorozata a képzeletbeli texasi kisvárosban, Arlenben játszódik, főhőse a régimódi elveket valló Hank Hill, aki becsületesen végzi munkáját, utána pedig becsületesen megissza söradagját is, miközben semmirekellő havereivel az élet nagy dolgairól folytat komoly eszmefuttatásokat. A sorozat a mindennapi élet szokványos és kevésbé szokványos vonásaiból is humort facsar ki, közben viszont végig megőrzi a karakterek és a cselekmény realista mivoltát.

American Dad / Amerikai fater

American Dad / Amerikai fater

Ugyancsak Seth MacFarlane produkció, melynek főhőse Stan Smith, aki a CIA fegyverszakértőjeként és egyben családapaként kitartóan óvja országát a terrorizmustól. Családja ijesztően eltérő karakterekből épül fel, ennek ellenére mégis együtt próbálnak megoldásokat találni a modern életből fakadó nehézségekre. A sorozat szatirikusan közelíti meg az Amerikában uralkodó társadalmi állapotokat, görbe tükröt tartva a tengerentúliak (és nemcsak) orra elé.

Family Guy

Family Guy

A még most is futó sorozat (alkotója Seth MacFarlane) a képzeletbeli, Rhode Island-i Quahog városában játszódik. Az események a túlsúlyos és ügyefogyott Peter Griffin és családjának kalandjai körül forognak. A sorozatot eddig tizenegy alkalommal jelölték Emmy és Golden Globe-díjra különböző kategóriákban, és eddig mindkét fórumon háromszor nyert.

Beavis and Butthead

Beavis and Butthead

Mike Judge szüleményei, a Music Television két klipfaló idiótája, Beavis és Butt-head összesen 200 epizódot ért meg. A két tinédzsert senkinek nem kell bemutatni: életüket a rock és a metál tölti ki, minden idejüket a televízió előtt töltik, mocskos szájúak és alaposan rájuk férne egy kis szülői rekcumolás. Könnyen az ember agyára képesek menni, de éppen olyan észrevétlenül a mindennapok szerves részéve is tudnak válni.

Címkék

top 10 felnőtteknek szóló animációs sorozat, animációs sorozat, animációs film, rajzfilm, toplista, top 10