12. Filmtett-workshop (Nyárádszentlászló / Sânvăsii, 2013. július 23–augusztus 2.)

Táborlakók

Animációs rendező csoport (csoportvezető Patrovits Tamás és Bertóti Attila): Kruppa Noémi, Láng Orsolya, Orosz Judit, Vezsenyi Tamás.

Animációs mozdulattervező csoport (csoportvezető Patrovits Tamás és Bertóti Attila): Baki Júlia, Búzás Anna, Hárshegyi Vivien, Máthé E. Botond.

Hangmérnök csoport (csoportvezető Várhegyi Rudolf, Beke Tamás): Bordás Olivér Lénárd, Katona Balázs, Kerekes Zsolt, Veres Zsolt.

Gyártásvezető-produceri csoport (csoportvezető Durst György, Boros Melinda): Kentelki László, Tajerling Fruzsina, Nagy Tamara, Wrochna Marcell.

Kritikuscsoport (csoportvezető Margitházi Beja, Strausz László): Lovassy Cseh Tamás, Soós Petra, Szabó R. Ádám, Szilágyi Viktor.

Rendezőcsoport (csoportvezető Dömötör Tamás): Bertók Andrea, Halmen József, Köllő Ildikó, Papp Máté.

Rendezőasszisztens  csoport (csoportvezető Vereckei Zsolt): Fodor Tünde,
Szőcs Hunor.

Színész csoport (csoportveztő Pálffy Hobó Tibor): Bartha Lóránd, Borbély B. Emilia, Jerovszky Tímea, Keresztesi Dávid, Pál Emőke, Udvari(-Kardos) Tímea, Vass Zsuzsanna, Vatány Zsolt.

Operatőr csoport (csoportvezető Bálint Arthur, Bántó Csaba): László Barna,
Szentgáli Csaba, Tóth Balázs.

Segédoperatőr csoport (csoportvezető Bálint Arthur, Bántó Csaba): Paulisinecz Éva, Székely Róbert, Vass Éva.

Vágó csoport (csoportvezető Czakó Judit, Mezei Áron): Besenyei Katalin, Gorácz Vanda, Kővári Szabolcs Olivér, Plájás Ildikó Zonga.


A filmek

Bertóti Attila, Patrovits Tamás: Mangócska Transzilvániában

Kisjátékfilmek

Bertók Andrea: keTTen

Halmen József: Kegyes halál

Köllő Ildikó: Szívdoboz

Papp Máté: Áldozók

Operatőri etűd

Bántó Csaba, Bálint Arthur és László Barna, Szentgáli Csaba, Tóth Balázs, Paulisinecz Éva, Székely Róbert, Vass Éva: Néma fogadalom

Színészgyakorlat

Pálffy Tibor: A tett

Animációs filmek

Kruppa Noémi, Baki Júlia: Dobbanás

Orosz Judit, Hárshegyi Vivien: Jó éjszakát!

Vezsenyi Tamás: Felforgatás

Láng Orsolya: Őszi sanzon

Búzás Anna: A szegénylegény és a kígyó

Máthé E. Botond: Rendszer

Kapu-Kino

Tábori újság a kritikuscsoporttól – letölthető változat


Trailer 2013


Hangulatképek


Rólunk írták, rólunk mondták

http://paprikaradio.ro/hirek-main/hirek/2456-kezdodik-a-12-erdelyi-filmtett-filmes-alkototabor

http://vasarhely.ro/kozter/filmtett-tabor-nyaradszentlaszlon

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/xii-filmtett-workshop

http://www.radiocluj.ro/hu/hirek-reszletek/stire/hangolo-megkezdodoett-a-xii-filmtett-tabor-audio.html

http://www.erdely.tv/hirek/alkotnak-filmesek

http://www.szekelyhon.ro/muvelodes/filmes-tetthelyszin-lett-nyaradszentlaszlo


Felhívás

A kolozsvári székhelyű Filmtett Egyesület 12. alkalommal hirdeti meg filmes alkotóműhelyének részvételi pályázatát. A 2013. július 23–augusztus 2. között megszervezendő tábor helyszíne a Marosvásárhelytől kb. 20 km távolságra elhelyezkedő Nyárádszentlászló, a bázis a Pásztortűz Panzió lesz.

A pályázat határideje 2013. április 15. Azok számára, akik részvételidíj-kedvezményt igényelnek, a pályázati határidő 2013. április 7.

Pályázati díj nincs. Alsó korhatár a tábor kezdetéig betöltött 18. életév. Idén először egyetlen közös motívum fűzi majd egységbe a táborban készülő rövidfilmeket, legyenek azok animációs vagy élőszereplős alkotások, operatőri etűdök. A közös motívum a KAPU, ebből kiindulva kell a pályázaton benyújtandó forgatókönyveket megírni, vagy ez az a kép vagy forma, amelyhez a filmeknek el- vagy vissza kell találniuk. Íme egy kedvcsináló-gondolatébresztő.

A következő csoportokba lehet jelentkezni:

1. Rendező

Csoportvezető: Dömötör Tamás.

Tábori tevékenység: forgatókönyv fejlesztése a kapu alapgondolatára (a tábor kezdetéig), a helyszínek megtekintése után a forgatókönyv véglegesítése, majd a forgatás előkészítése: casting, próbák, snittlista (operatőrrel együtt), forgatási tervezet, terepszemle. Ezután forgatás elméletben és gyakorlatban (maximum 2 nap), majd utómunka, és a tábor végén bemutató.

A csoport tagjai végigjárják a filmkészítés összes fázisát, betekintést nyerünk a film elkészítésének titkaiba (nem Hollywoodban, hanem Kelet-Európában). Célunk a kapu alaptémájára felfűzhető egész estés SZKECCSFILM létrehozása. Esténként motivációs filmvetítések: no-budget elsőfilmes mesterművek a világ minden tájáról. (Jeff Who Lives at Home, Man From Earth, Weekend, C’est arrivé près de chez vous, After Sex, Sidewalks of New York, Nine Lives, Another Earth, Woman in Trouble, Tiny Furniture, Monsters, Your Sisters Sister).

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz, forgatókönyv, esetleg korábban készült saját munka.

2. Rendezőasszisztens

Csoportvezető: Vereckei Zsolt.

Tábori tevékenység: rendezőasszisztensként részt venni a tábori rövidfilmek forgatásán, ezáltal rendezőasszisztensi ismeretek elsajátítása.

Célunk: a rendezőasszisztens mint önálló szakma bemutatása, feladatköreinek elméleti és gyakorlati ismeretei, előkészítési és forgatási fázisban egyaránt. A tábori filmeken keresztül, a forgatókönyvek alapján: kronológia, listázás, diszpóskönyv készítése, a technikai szemle fogalma, napidiszpó formája, és végül a forgatás elméletben és gyakorlatban, szoros összmunkában az alkotókkal.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz, esetleg korábban készült saját munka.

3. Animációs rendező

Csoportvezetők: Patrovits Tamás és Bertóti Attila.

Tábori tevékenység: saját forgatókönyv fejlesztése, és annak alapján animációs kisfilm elkészítése a tábor végéig.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz motivációs levéllel, (képes) forgatókönyv, látványterv, esetleg korábban készült saját film vagy grafikai terv, tanulmányrajz. Számítógépes képtervező és animációs szoftverek ismerete előny, de nem szükséges feltétel.

4. Animátor / animációs mozdulattervező

Csoportvezetők: Patrovits Tamás és Bertóti Attila.

Tábori tevékenység: az animátornak együtt kell dolgoznia az animációs rendező csoport egyik rendezőjével.

Az animátor az animációs film színésze, aki személyiséggel, belső ritmussal, lélekkel tölti meg az animációs film (általában) rajzolt szereplőit. Feladata részben színészi, részben számítógépes, mivel a kivitelezés során valószínűsíthetően 2D számítógépes szoftvereket használ. A csoportmunkában különleges jelentőséget kapnak a mozdulattervezési szabályok, stílusok megismerésésre, és a ritmusérzék kifejlesztésére irányuló feladatok.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz motivációs levéllel, esetleg korábban készült saját animáció vagy grafikai terv, tanulmányrajz. Számítógépes képtervező és animációs szoftverek ismerete előny, de nem szükséges feltétel.

5. Operatőr

Csoportvezetők: Bálint Arthur és Bántó Csaba.

Tábori tevékenység: a táborban készülő rövidfilmek fényképezése.

Minden operatőr egyetlen, rendezővel közösen készülő filmet fényképez, illetve egy önálló operatőri etűdöt készít. Az etűd tervét a beválogatott jelentkezők által beküldött szinopszisból fogjuk kiválasztani és továbbfejleszteni, „Kapu” témakörben (lásd a rendezői csoport leírását). Képi stílusgyakorlat egy történet körül. Ugyanazon történet, ugyanazon a helyszínen, ugyanazon szereplők által eljátszva, hat különböző filmes műfajban elmesélve. Az egyenként 3 percesre tervezett operatőri etűdök lényege, hogy ne kifejezetten történetalapú legyen, hanem a vizualitás domináljon.

Az oktatás az első napokban általános, de később személyre szabott lesz, mivel a nem azonos előképzettséggel résztvevő operatőrök hiányosságait igyekszünk pótolni. Az operatőröknek lehetőségük nyílik 10 napon keresztül professzionális körülmények között részt venni operatőrként egy filmkeszítési folyamatban.

Különböző technikai felszerelések, kameramozgató eszközök megismerése, világítási és stílusgyakorlatok, megfelelő helyszínválasztási szempontok átbeszélése, a kisjátékfilm képi világának kitalálása, a forgatásra való előkészületek, forgatás és képi utómunka.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz, 1 oldalas szinopszis, saját film.

6. Segédoperatőr

Csoportvezetők: Bálint Arthur és Bántó Csaba.

Tábori tevékenység: Operatőri asszisztensként részt venni és segédkezni a forgatásokon, valamint saját operatőri etűd elkészítése a tábor végére.

A segédoperatőrök egyéni operatőri etűdöket készítenek, melyek forgatókönyvét a beválogatott jelentkezők által beküldött szinopszisból fogunk kiválasztani és továbbfejleszteni, „Kapu” témakörben (lásd a rendezői csoport leírását). Képi stílusgyakorlat egy történet körül. Ugyanazon történet, ugyanazon a helyszínen, ugyanazon szereplők által eljátszva, hat különböző filmes műfajban elmesélve. Az egyenként 3 percesre tervezett operatőri etűdök lényege, hogy ne kifejezetten történet alapú legyen, hanem a vizualitás domináljon.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz, 1 oldalas szinopszis, esetleg saját fotó vagy film.

7. Hangmérnök

Csoportvezetők: Várhegyi Rudolf és Beke Tamás.

Tábori tevékenység: a csoport tagjai gyakorlatban ismerhetik meg egy forgató stáb munkáját, elsajátíthatják a filmes hangrögzítés, a hangvágás, a zaj- és zörej-előállítás, keverés stb. hangutómunka alapismereteit. Akik már jártasak ilyen tevékenységekben, azoknak is jó gyakorlási lehetőséget nyújt a tábori időszak.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz, esetleg saját, korábbi hangmérnöki munka, zenei, rádiós stb. tapasztalat ismertetése.

8. Vágó

Csoportvezető: Czakó Judit és Mezei Áron.

Tábori tevékenység: az első három napban (a forgatások megkezdéséig) a csoport tagjai a lapvető filmszerkesztési ismereteket szerezhetnek, tanulmányozzák a plánozás szerepét dramaturgiai szempontból. Beszélgetnek a vágás szerepéről a filmkészítésben, a különböző montázstechnikákról. Egy választott film közös megtekintése után beszélgetnek a filmről, majd jöhet a gyakorlat: különböző, össze nem tartozó snittekből egy-egy rövid jelenet vágása mozgás és nézésirányok vezetésével. Később trailert készítenek el az előzőleg közösen megtekintett filmből, és mindeközben megismerkedhetnek az AVID programmal.

A forgatások alatt, minden vágó megismerkedhet a scriptesi munka alapjaival, csapózással, majd elkezdődik a tábori filmek vágása.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz motivációs levéllel, esetleg saját munka, korábbi szakmai tapasztalat ismertetése.

9. Producer-gyártásvezető

Csoportvezetők: Durst György és Boros Melinda.

Tábori tevékenység: ismerkedés a filmelőkészítés, a pályázás, valamint a forgatás/szervezés (gyártás- és felvételvezetés) alapjaival.

Gyártásvezetőként részt vesznek a táborban készülő filmek stábjában. A filmkészítés produceri és gyártási feladatainak fázisait, alapismereteit, fogalmait élő és aktuális példákon keresztül vesszük végig a résztvevők meglévő ismereteinek figyelembevételével. Filmeket és werkfilmeket vetítünk és beszélünk át közösen. A főbb témák a következők:

  • gyártás előkészítése (gyártási terv, költségvetési terv, stáb felépítése, szereplő és helyszínkeresés, terepszemle, próbák stb.),
  • finanszírozás, mozgókép-formátumok (játékfilm, tévéfilm, dokumentumfilm, reklám, kisfilm stb.) és azok forrásai,
  • hazai és nemzetközi pályázatok, pályázati anyagok, fórumok, intézmények, tanulási lehetőségek,
  • forgatási feladatok, a helyi kisfilm gyártása kapcsán,
  • utómunka,
  • utóélet, forgalmazás, marketing, filmfesztiválok.

A csoport részletes munkaterve

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz, esetleg saját munka, korábbi szakmai tapasztalat ismertetése.

10. Színész

Csoportvezető: Pálffy (Hobó) Tibor.

Tábori tevékenység: a csoport tagjai filmes színészgyakorlatokon vehetnek részt, valamint a táborban készülő filmekben szerepelnek. A tábor végére minden színészről elkészül egy-egy showreel.

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz, portré- és egészalakos fotó, esetleg saját film és korábbi filmes tapasztalat ismertetése. Figyelem: a színészcsoportba legalább másodéves, színművészeti főiskolákon tanuló hallgatók, illetve végzett színészek jelentkezhetnek. Gyakorlattal rendelkező, nem hivatásos színészeket is várunk.

11. Filmkritikus

Csoportvezetők: Strausz László és Margitházi Beja.

Tábori tevékenység: a csoport tagjai filmeket néznek, filmelméleti, valamint filmtörténeti szemináriumokon vesznek részt, megismerkednek a filmkritika műfajának jellegzetességeivel, írástechnikai- és elemzési gyakorlatokat végeznek, tudósítanak a tábori filmek forgatásáról és a többi csoport munkájáról. A tábor végére egy 24 oldalas lapot jelentetnek meg.

Az előadássorozat címe: Rendszerváltások: kelet-európai film és történelem

A jelentkezéshez szükséges: kitöltött adatlap, önéletrajz motivációs levéllel, 3 db. saját filmkritika, esetleges korábbi szakmai tapasztalat ismertetése.


A táborba való jelentkezéshez nem kizáró jelentkezési feltétel a korábbi filmes tapasztalat megléte!

Minden csoportot a filmszakma elismert egyéniségei vezetnek. A résztvevőket a csoportvezetők választják ki május 30-ig a pályázók közül. A nyertes pályázók névsora látható lesz a Filmtetten, de a döntésről személyesen (e-mailben) is értesítünk mindenkit.

A tábor részvételi díja 30 000 forint / 450 lej vagy ennek megfelelő euró. Ez magába foglalja a szállás, a teljes ellátás, a felhasznált nyersanyag és technika, valamint az oktatás összes költségét (nem foglalja magába az útiköltséget). 10 résztvevő számára 30%-os részvételidíj-kedvezményt biztosítunk szociális alapon. A kedvezményt az adatlapon kell igényelni április 7-ig.

Jelentkezni kitöltött adatlappal lehet a tabor@filmtett.ro e-mail címen vagy a Filmtett Egyesület postacímén: 400038 Cluj-Napoca, str. Horea, nr. 4/18.

További információ:
http://www.filmtett.ro/workshop
tabor@filmtett.ro
+40-728-262023