A Filmtett története

A Filmtett története 2000 tavaszán kezdődött a Kolozsvári Állami Magyar Színház büféjében, ahol Jakabffy Samu, az akkor működő Oedipus Quartett filmklub vezetője összehívott néhány embert. A találkozón részt vett Margitházi Beja, a filmklub egyik alapítója, három egyetemi hallgató, Illyés István, Sipos Géza és Zágoni Balázs, valamint Visky András író, dramaturg.

Samu elképzelése az volt, hogy a filmklub jelentessen meg egy filmes folyóiratot Tekercskalóz címmel. Az ötletet mindenki támogatta, de a dolog akkor fordult véresen komolyra, amikor a csapat megnyerte az első pályázatot a Nemzeti Kulturális Alapnál. Ekkor az alapítók úgy gondolták, hogy mégiscsak valami komolyabb nevet kellene találni a születő lapnak, így lett a „film”-ből és a „quartett”-ből a „Filmtett”. Ugyanakkor meg kellett győzni az alap munkatársait, hogy ugyan egész évre szólt az induló lapnak megítélt támogatás, mégis csak hat lapszámot kellene megjelentetni ebben az évben, mert különben kétheti folyóiratban kellene gondolkodni.

Az első két évben természetes volt, hogy a folyóirat első tördelőnk barátja, Incze Tünde (Tücsök) lakásán és saját számítógépén készül, miközben a másik szobában a családtagok aludni próbálnak. A folyóirat első laptervét Sipos Géza készítette. Ebben az időszakban a folyóiratot hátizsákban, vonat és stoppolás útján terjesztette Jakabffy Samu Erdélyben és Magyarországon egyaránt. 2002-től már saját irodája és terjesztőkocsija volt a szerkesztőségnek. Előbb a kolozsvári Horea úton, majd a Szentegyház utcában, aztán a Széchenyi téren, és később a Király utcában folyt a munka. 2006-ban visszatértünk az eredeti „tetthely” közelébe: kis irodánk jelenleg a Horea út elején álló Uránia palota, az első épített kolozsvári filmszínház épületében található.

Filmtett iroda

2003-tól a Filmtettet megjelentető csapat tevékenysége kibővült filmforgalmazással, majd 2004-től moziüzemeltetéssel is.

A 2005-ös, pénzügyi nehézségekkel teli évben − a lap történetében először és utoljára − két hónapig szünetelt a Filmtett megjelentetése. Ugyanabban az évben a Filmtett szerkesztősége eddigi munkája elismeréseként („a korszerű filmkultúra erdélyi megteremtése érdekében végzett munkájáért”) megkapta az EMKE Spectator-díját.

Szintén 2005-ben különvált a „mozis részleg” (a Moebius Egyesület), és a Filmtett kiadására létrejött a Filmtett Egyesület, amely 2008. február 1-jéig a lap, azóta pedig a portál működtetését látta és látja el. 2005 végétől 2009 tavaszáig Zágoni Balázs látta el a Filmtett főszerkesztői feladatait.

Az internetes megjelenésre való áttérés ötlete hasznosnak bizonyult: nem áll többé papír által diktált terjedelmi korlát a szerzők előtt, több rovatot működtethetünk párhuzamosan, naponta megjelentethetünk egy-egy filmkritikát. Egyedülálló erdélyi dokumentumfilmes adatbázist és folyamatosan gazdagodó fesztivál-adatbázist, valamint naprakész pályázati figyelőt működtethetünk. A fekete-fehér folyóirathoz képest az internetes újságírás remek lehetőségeket nyújt sok színes kép és filmrészlet illusztrációként való használatára. Az sem mellékes számunkra, hogy összegyűjthetjük, és ez úton bárki számára elérhetővé tehetjük a Filmtett-Duna Műhely Alkotótáborban készült kisjáték- és animációs filmeket. Úgy tűnik, olvasóink örömmel fogadták mindezt, hiszen számuk megsokszorozódott az elmúlt években.

A csapat összetétele a nyomtatott Filmtett „korszakához” képest keveset változott. Zágoni Bálint 2006 óta egyre gyakorlottabb pályázatíróvá vált, a havilap nehézkesen összeálló hírrovatát pedig 2008 februárjától kezdve több mint egy évig Tóth Orsolya frissítette napi újdonságokkal. A legdinamikusabb rovat, a Kritika tartalmát Jakab-Benke Nándor tartja frissen. Az erdélyi mozik műsora 2008 és 2013 között volt elérhető a Filmtett – Erdélyi Filmes Portálon Csoma Emőke, majd Papp Attila Zsolt jóvoltából, aki 2009 tavaszától a hírszerkesztéssel és a teljes nyomtatott archívum feltöltésével is foglalkozott.

2009. április 1-je óta a lap főszerkesztője a 2005 óta szerkesztőként dolgozó Buzogány Klára, a menedzseri teendőket pedig Zágoni Bálint végzi. Az akkor indult filmtettes könyvkiadási projektet Zágoni Balázs tartotta kézben 2009-ig, amikor Zágoni Bálint lépett a helyére. A jelenlegi csapat erős magjában áll rovatvezetőként Jakab-Benke Nándor és Papp Attila Zsolt is, munkánkat pedig számos, a filmről való írás legkülönfélébb területein tevékenykedő szerző segíti.