A tükör

„Hej, tükör összetörlek,
ha nem én vagyok a legszebb lány!”
(Koncz Zsuzsa)

A  2015-ös Filmtett táborban készülő filmek témájaként (vezérmotívumaként) a tükörhöz tartozó elképzeléseket, filmterveket várjuk.

Az eddigi táborok  történetében központi helyet foglalt el a tükör, akaratlanul. Volt, hogy Bálint Arthur operatőr tanár utasítása szerint a tábor helyszínén fellelhető összes tükör szenvedő szereplőként, világosítási eszközként vett részt egy-egy forgatáson. Volt, hogy a tábor vezetése hónapokig kutakodott egy-egy elkóborolt tükör után.

Hogy miért is nem jutott eddig ez eszünkbe? – talán mert túlságosan is kézenfekvő volt.

{album:854}

Lehetséges – de nem kizárólagos! – megközelítések

A tükör, mint konkrét tárgy: falitükör, fésülködő tükör, borotválkozó tükör, visszapillantó tükör, velencei csiszolt tükör, víztükör, zsebtükör, tükörtojás, görbe tükör stb.

A tükör, mint a filmek – mese, történet – valóságos vagy áttételes szereplője:

  • Hófehérke meséjében a gonosz királyné a tükörben levő szellemtől kérdezi meg, ki a legszebb országában?
  • A régi orosz babona szerint az a lány, aki az újév első percében – kezében égő gyertyával – belenéz a tükörbe, háta mögött meg fogja pillantani jövendőbeli férjét.
  • E. T. A. Hoffmannegyik novellájában az ellopott tükörképről ír. Ezért is vált a tükör varázseszközzé, szellemidéző szerszámmá, amelytől a jövendőt kérdezték.
  • A folyó tükre Nárcisz történetében – az önimádat példája
  • A tükröt halálesetkor letakarni szokás.
  • A tükör összetörik, a tükörcserepek megsokszorozzák a fényt.
  • Tükörsima jégenkarcolja a korcsolya Nagy Anna lábán a jeget a Szindbádban.

A tükör mindig szemben van:

  • Ha egy férfi néz szembe a tükörel, akkor borotválkozik, nem néz félre, mert megvágja magát, tevékenysége célirányos.
  • Ha , akkor, akkor hosszabban időz, talán a szerelmére gondol, akinek tetszeni akar, talán a barátnőjére, aki előtt szebbnek akar látszani, álmodozó.
  • (Ja, és mindig elkésik. )

Erdély Miklós valamikor a múlt század 80-as éveinek közepén azt gondolta, hogy a Fiatal Művészek Klubjának pince helyiségébe becsempészi be a fényt.

Tükröket szereztünk be, és a klub Andrássy út bejáratánal fénycsapdát állítva megkíséreltük a lépcsőfordulókon keresztül „bevezetni” a napot. Csak egy bizonyos órában lehetett ezt megtenni. Nyilván volt ennek üzenete.

Belterjes – utólag kiderült, eladdig csak sejtett – jól megfigyelt, ellenőrzött „fiatalművészek” közegébe a nyers valóság becsempészése lehetett a cél.

Persze, a tükrök kevésnek bizonyultak, a fény elhalt, mire leért.

„Tükrös” filmek:

Meg persze a számtalan tükrös kép és jelenet a filmekben, lásd pl.:

{album:855}

Mindenkinek van története a tükörről

Az enyém:

A Tükrös együttes tagját tanítottam vezetni, Koncz Gergőt. A vadiúj kis Polski hasította az utat a nőtincsi kastély parkjában. Egy fa az út közepén állította meg a lendületet. A vezető balra kerülte volna, én azt tanácsoltam, jobbra kéne. Maradt a közép, és a fa. Meg a behorpadt lökhárító. Fiatal vezetőknek ajánlom: magukra hallgassanak.

Durst György