Wai-keung Lau – Alan Mak: Mou gaan dou II-III. / Szigorúan piszkos ügyek 2-3. Wai-keung Lau – Alan Mak: Mou gaan dou II-III. / Szigorúan piszkos ügyek 2-3.

Szigetbirtok Hongkong?

Wai-keung Lau – Alan Mak: Mou gaan dou II-III. / Szigorúan piszkos ügyek 2-3.

Ritkák a jó trilógiák, mivel általában nem az ötlet, hanem az üzleti stratégia irányítja a folytatásokat. Emiatt mindig fenntartásokkal fogadtam a folytatásokat, főleg a Mátrix önmítoszának a lerombolása után (kacéran nevezhetnénk ezt is posztmodern játéknak, ha már Baudrillard-ra hivatkoznak, hehe), vagy említhetjük a Star Wars legújabb epizódjait.

Wai-keung Lau – Alan Mak: Mou gaan dou II. / Szigorúan piszkos ügyek 2.

A kritikus legyen őszinte: tetszett az első rész, tehát nagy várakozás előzte meg a következő részeket, ami tudható a szakirodalomból, hogy befolyásolja a befogadásunkat. Nem tekinthetünk el az első rész néhány szavas bemutatásától, mivel ahhoz képest mérhető csupán a többi. A film legnagyobb sikere naturalista, költői, kékes-szürke világalkotásának, a színészeknek és az ötletes, csavaros történetnek köszönhető, amelyet kiválóan alkotott meg Andrew Lau és Alan Mak rendezőpáros. A rendőrakadémiáról kirúgott rendőr, Yan (Tony Leung) beépül a triádba, folyamatosan jelent, leleplez, miközben a triád által a rendőrségbe beépített ember, Ming (Andy Lau) pedig a gengszterfőnöknek, Samnek jelent. Egymás ellen harcolnak, arc nélkül, miközben a fiktív és valós identitásaik folyamatosan egymásnak ütköznek. A film metaforikus képi világa (például a rendőrök a tetőkön találkoztak, míg a gengszterek az eldugott, sötét helyeken) és a szoros cselekményváz eredményeképpen egy különleges, vegyes műfajú film jött létre, melyben keveredik akció, krimi, lelki dráma, pszichologizálás. Az első rész lezárt egészet alkot, válaszokat kaptunk a film által feltett kérdésekre, meghalt, akinek meg kellett, meg, akinek nem. Ezért érhette némileg váratlanul a nézőket a hír, hogy jön a második meg a harmadik rész, mert vajon azok miről szólnak majd?

Wai-keung Lau – Alan Mak: Mou gaan dou II. / Szigorúan piszkos ügyek 2.

A triád-történet trilógiává bővülése rögtön eszünkbe juttatja A keresztapa című Coppola-remeket, amelyet meg is erősítenek a film alkotói. Az hommage tetten érhető többször is: a második rész ugyanúgy az előzményekkel foglalkozik, mint a nagy előd, viszont talán fontosabb a filmben A keresztapa megidézett legendás jelenete, amikor a család összegyűl egy fotó erejéig: hát itt is hasonló történik, ez pedig tisztelgésként értendő. Tehát a középső részben megtudhatjuk, miképpen épültek be a spiclik, Ming és Yan, a rendőrfőnöknek és a gengszterfőnöknek milyen közös története van, hogyan alakult ez a zárt hongkongi világ. A film sajnálatosan nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ami egyrészt a fiatalabb színészek játékának, másrészt a szándékosan megváltoztatott képi világnak köszönhető. Az előzőekben különleges színű, árnyalatú képeket kaptunk, gondos miliőábrázolással, a modern Hongkong látképével, míg itt egy kézikamerázott, sötét világot, sikátorokkal, amelyeket nem sikerült ugyanolyan gondosan bemutatni. (Ehhez hozzá kell azért tenni, hogy gyenge minőségű DVD-kópiát vetítettek a multiplexben, ami még inkább rontotta a minőséget.) A film összességében arra volt elég, hogy a rendezők és producerek által megkívánt nagy narratíva folytatódjon, bevezessenek a részletekbe.

Wai-keung Lau – Alan Mak: Mou gaan dou III. / Szigorúan piszkos ügyek 3.

A harmadik részről már tényleg nem lehetett elképzelni, miről fog szólni. Az alkotók viszont nem akartak nagyot hibázni, ezért visszahívták az első rész két sikeres színészét, valamint visszatértek az első rész megteremtette atmoszférához. A történet két idősíkon kezdődik: megmutatja a Yan halála előtti hat hónap történéseit, valamint a Yan halála utáni nyomozásokat. Az előbbi elbeszélésszál főleg Yan életét ábrázolja: hogyan kerül közelebb pszichológusnőjéhez, miként sikerül Sam bizalmába férkőznie, hogyan próbálja meg felgöngyölíteni belülről a titkos üzleteket. Ezzel szemben, és érthetően, az utóbbi történéseiben Ming válik pszichologizáló hőssé, hiszen a rendőr már régen nem akar jelenteni a gengszterfőnöknek, ő jó akar lenni, mivel nem tudja feldolgozni Yan halálát. Eközben nyomozás indul a rendőrségen belül a gyilkosság kapcsán, folyamatosan hullanak a triád beépített emberei, így külön párbajt kell vívnia Mingnek és a nyomozónak, akiről kiderül, hogy bosszút akart állni Yanért.

Wai-keung Lau – Alan Mak: Mou gaan dou III. / Szigorúan piszkos ügyek 3.

A befejező rész (?) nagyjából újraforgatja az első részt, bár emellett új történetszálakat képes bemutatni, néhány jól kidolgozott fordulattal. Így egy izgalmas trilógia jött létre, amit érdemes végignézni, bár vitathatatlanul az első rész emelkedik ki a hármasból. A nagy elbeszélés elkészült, lehet örülni, vannak újra hőseink. Már csak azért kell szurkolni, hogy ne jelenjen meg egy kereskedelmi csatornán sem sorozat formájában.

Támogass egy kávé árával!
 

Kapcsolódó filmek

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat