Nincsen Sundance sztárok nélkül


Fogcsikorgató hideg, vagy enyhülést és akadályt egyaránt hozó havazás fogadta az idei Sundance Filmfesztivál résztvevőit, de sztárözönben most sem volt hiány.

A fagyos időjárás mintha a forgalmazók vásárlókedvét is befagyasztani látszik, akik az előző évekkel ellentétben nem ugranak azonnal, hogy egymást túllicitálva megszerezzék a sikergyanús alkotásokat. Pang a piac, a kritikusok pedig fanyalognak, hogy kevés az igazán „független" alkotás. A fesztiválprogramban a premier szekció sztárparádés filmjei viszik a prímet, mint The Great Buck Howard John Malkovichcsal a főszerepben, a The Deal William H. Macyvel és Meg Ryanel, a What Just Happened? Robert DeNiroval, Sean Pennel és Bruce Willisel, de a U2 3D című rendhagyó koncertfilm és a Supersize Me! című nagysikerű dokumentumfilm alkotójának, Morgan Spurlocknak a legújabb filmjét – a Where in the World is Osama bin Laden?t – is kiemelt érdeklődés kíséri.

Aki hírességeket akar látni, annak idén szerencséje van, mert itt még P. Diddy alias Sean Combs is gyalog jár, igaz testőrei közül szinte ki se látszik, és tegnap már Paris Hilton is megérkezett, látszólag fittyet hányva arra, hogy itt nem mindenütt látják szívesen. (Két évvel ezelőtt volt olyan szórakozóhely, amely táblán jelezte hogy nem tart igényt a jelenlétére.) A Golden Globe elmaradt ünnepélyes gálája helyett most Park Cityben nyüzsögnek a sztárok, akik úton-útfélen az izgalmasabb szerepeket és több lehetőséget biztosító független filmet dicsérik. Üdítően hatnak viszont a dokumentumfilmek, melyek, az előző évekhez hasonlóan változatosak, leleményesek és évek óta a fesztivál programjának gerincét adják. Idén feltűnően sok az elsőfilmes alkotó a versenyprogramban és azon kívül is, ami afelé mutat, hogy a fesztivál továbbra is a felfedezések fesztiválja szeretne maradni.

„A rangos európai fesztiválokon a világ legkiemelkedőbb author-jai vetélkednek egymással, akik mögött már egyenként legalább huszonöt film van. A Sundance a felfedezések fesztiválja volt mindig is, és ezt szeretnénk is megtartani" – hangsúlyozta a fesztivál művészeti igazgatója, Geoffrey Gilmore a nyitó sajtótájékoztatón. Ezért is választották nyitófilmnek Martin McDonagh In Bruges című fekete komédiáját Colin Farrellel, Ralph Fiennesal és Brendan Gleesonal a főszerepben. A film politikai inkorrektsége és nagyon is aktuális alapkérdése a gyilkosságok ártatlan áldozatairól jól példázza a programban lépten nyomon tetten érhető trendet, ami idén minden eddiginél erősebb politikai töltettel társul.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.