A titkos ügynök esete a nyúl lábával

J.J. Abrams: Mission: Impossible III

A hatéves várakozás alatt többször gondoltam magamban arra, hogy a széria harmadik részének az összehozása valóságos lehetetlen küldetés lesz az alkotóknak. Azon is filozofálgattam, hogy vajon – a dollárszázmilliókon kívül – mi hívta életre a Mission: Impossible folytatás(oka)t, hisz jól tudjuk, hogy esetében nem beszélhetünk a James Bond-mitológia másfajta leképezéséről, már csak azért sem, mert ennek nincsenek fél évszázados történeti (!) hagyományai.

J.J. Abrams: Mission: Impossible III

Valószínű, hogy mi, fogyasztók hívjuk életre a folytatásokat, hisz Freud téziséből tudjuk, hogy mindenkiben van valami tudatalatti vonzódás az ismeretlen, a titok irányába. Ezt a vonzódást kihasználva, a kémhistóriák kezdetek óta beépültek és jelen vannak a filmművészetben; itt elég csak a híres némafilmsztár, Greta Garbo szereplésével készült Mata Hari (1931) című filmre gondolnunk, vagy Alfred Hitchcock, Az ember aki túl sokat tudott (1956) című kémtörténetére. Az első sztárkém/kémsztár azonban minden bizonnyal az angol királynő 007-es ügynöke, Bond volt. Ezt a Bond-toposzt próbálta, 10 éven keresztül, felülírni a Mission Impossible, Tom Cruise alakjával. Sikertelenül, de kudarc nélkül. De hagyjuk a bölcselkedést és emeljük be értekezésünkbe a tulajdonképpeni alkotást.

J.J. Abrams: Mission: Impossible III

Kezdetben vala (1966-ban) a Mission: Impossible sorozat, mely hét évig láncolta képernyők elé az újszerű kémsztorikat kedvelő százezreket. Ebből nőtték ki magukat az MI mozifilmek. A „hármas” nem a szokásos James Bond-szerű küldetéssel kezd, hanem in medias res csöppenti bele a mozisötétben meghúzódó nézőt a rideg valóságba: Ethan Hunt és szerelme székhez kötözve. Utóbbi fejében nitroglicerines minibomba, előbbi fejében golyó, amennyiben a titkos ügynök nem árulja el a főgonosznak, hogy hol van a nyúlláb. Aztán flashback: a hős eljegyzési partiján vagyunk és csak fokozatosan tudjuk meg, – a gyakorlott mozilátogató az első 20 perc után is rájön – hogy miért és hogyan fajultak idáig a dolgok (mármint a székhezkötésig). A megvilágosodás közben a klasszikus Washington–Berlin–Róma–Peking tengelyen tanúi lehetünk egy macska-egér játéknak, melyben mindenki a nyúllábat kergeti. Erről a sokat emlegetett valamiről nem tudunk meg érdemleges információkat, nem derül ki, hogy biológiai fegyver vagy egy űrrakéta indítóchipje, csak annyit látunk belőle, hogy piros, tehát veszélyes.

J.J. Abrams: Mission: Impossible III

Az előző két részhez képest, újítás, hogy most Hunt magánélete is része a történetnek, ami kétségtelenül a drámai hatás növelésére szolgál. A rendező remekül játszik az idősíkokkal, ami még a vitriolos tollú kritikusban is élvezhetőséget implikál. Akárcsak az elődöknél, most is innovatív művész – a popzene legbölcsebb embere, Kanye West – játssza el a klasszikus zenét, de úgy, hogy miközben újjávarázsolja azt, az akkordok észlelésekor beemeli horizontunkba a Lalo Schifrin-muzsikája által – a kollektív mélytudatban – rögzített elvárásokat is.

J.J. Abrams: Mission: Impossible III

De a „hármas” nemcsak a zenével, hanem stílusban, hangulatban és eszközökben is egyaránt próbál az előző részek regiszterén belül maradni, ami azt jelenti, hogy nem követi a posztindusztriális filmdömping nyomvonalát, azaz a robbantások, lövöldözések és klasszikus kémklisék mellett feltűnnek olyan motívumok is (önmegsemmisítő üzenet, identitáscsere maszkokkal stb.), melyek megfeleltethetők az első rész(ek)nek. Ez eredményezi azt, hogy a legtöbb néző, egyszeri megnézésre érdemesnek tartja a filmet. Én is beállok soraikba, és közben reménykedem, hogy a „négyesre” nem kell újabb hat évet várnom.
Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.