„Eladom a kocsimat, ha kell, de esküszöm, megadom!”

Lakatos Róbert: Bahrtalo! Jó szerencsét!

Lakatos módszerének a lényege az, hogy miután megteremtette az alaphelyzetet, visszahúzódik, és hagyja hogy szereplői arra reagálva megéljék a történetet. Ennek a megközelítésnek köszönhetően az egész film olyan különlegesen üde és friss hatást kelt, ami az utóbbi években született magyar filmek között ritkaságnak számít.

„Rosszabb vagy mint én!” – kiált felháborodottan Lali cigány, amikor sokadik próbálkozásra sem sikerül a számára megfelelő árat kialkudnia egy rézedényért valamelyik nyugat-magyarországi faluban. Barátjával, az ugyancsak erdélyi, ám mint többször elhangzik, nem cigány, hanem magyar Lórival mindenféle hely- és gyakran nyelvismeret nélkül indulnak el szerencsét próbálni. Az osztrák lomtalanítókból szerzett árukkal kereskedő nőtől tanulva hőseink is elindulnak Bécsbe, beszerezni néhány olcsó, otthon jó áron továbbadható elektronikai cikket.

Lakatos Róbert a hetvenes években Budapesti iskola néven elhíresült magyar fikciós dokumentumfilm legjobb hagyományait eleveníti fel Bahrtalo! Jó szerencsét! című mozijában. Amatőr színészeit valós élethelyzeteikhez hasonló szituációkba helyezi, s bár az adott helyszín, környezet és történés a maga egyediségében fiktív, valójában mindez könnyedén ugyanígy megtörténhetett volna ezeknek az embereknek a való életében is. Lakatos módszerének a lényege az, hogy miután megteremtette az alaphelyzetet, visszahúzódik, és hagyja hogy szereplői arra reagálva megéljék a történetet. Ennek a megközelítésnek köszönhetően az egész film olyan különlegesen üde és friss hatást kelt, ami az utóbbi években született magyar filmek között ritkaságnak számít. Ennek a frissességnek a legfontosabb forrása a természetességében hiteles színészi játék, az a fajta emberi jelenlét a vásznon, amely hajlandó és képes minden hibájával együtt, a maga teljességében felvállalni és feltárni önmagát a nyilvánosság előtt. Elképzelhető, hogy az ilyen irányú filmes nyitottság Lakatos Robinál épp az ilyen erényeket felmutató román színjátszási hagyományokhoz való közelségből fakad.

A Bahrtalo-nak Lórin és Lalin kívül van még egy főszereplője: a nyelv. A két figura szófordulatai, töredékes mondatai, idegen szavakkal természetes módon kevert nyelvhasználata teljes mértékben meghatározzák a film hatását. Azáltal, hogy a rendező hagyta őket szabadon improvizálni, a megtervezett szituációkat kiteljesíteni, a két szereplőnek lehetősége nyílt azt a nyelvet és gesztusrendszert használni, amiben otthonosan mozognak. A több különböző nyelvből összeálló verbális kommunikációjuk azt hiszem, mindennél jobban leírja őket és világukat. Ráadásul Lakatos ezt kifejezetten tematizálja azáltal, hogy idegen nyelvű környezetbe (Ausztriába, majd Egyiptomba) helyezi a történetet, ahol közvetlenül szembesülnek a nyelviség és a megértés problémájával.

Minden erénye ellenére azonban a Bahrtalo sajnos nem tökéletes film. A Bécsben játszódó első negyedóra frenetikus, egyszerre vicces és hiteles, egyszerre van fordulatos története és jópofa szituációi. A második részben, mikor Lóri elkerül idegenvezetőnek Egyiptomba – amint azt a sajtóvetítés utáni beszélgetésen maga a rendező is elmondta – sokkal inkább megírt történettel találkozunk. Valószínűleg az egzotikus helyszínen való forgatás nehézségeinek köszönhető, hogy nem volt idő annyira szabadon engedni a két szereplőt, nem lehetett vállalni a zsákutcába futó jelenetek kockázatát, ezért mindent jobban meg kellett tervezni. Az egyiptomi rész alatt határozottan leül a film, elveszíti a lendületét, és bár dramaturgia szintjén sokkal több minden történik, a szereplők világáról sokkal kevesebbet tudunk meg, mint a bécsi, a szituációs dokumentumfilm módszerével készült epizódban.

A két jóbarát történetét 2003-ban kezdte forgatni Lakatos Robi, és ha hinni lehet Muhi András producer szavainak, jövőben megvalósuló kalandjaik újabb filmeket ihletnek majd meg. Elképzelhető, hogy maga a filmszemlés közönségtalálkozó fogja az első kiindulópontot jelenteni, ahol Lali és Lóri önmagát nem meghazudtolva Lali csatornakészítő és rézmegmunkáló tudásából próbált némi üzletet csinálni. Csak Robit sajnálom: ki tudja, mibe fognak ezek a forgatások még neki kerülni…Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.