Héja-nász

Diane Kurys: Les enfants du siécle / Az évszázad gyermekei

George Sand, a francia romantika botrányos életű írónőjének szerelmi kalandjai nemcsak a korabeli Párizs irodalmi világa számára jelentettek hálás témát. A filmművészet Sand románcait (így például az egyik leghíresebbet, a Chopinnel valót) többnyire már feldolgozta, csupán idő kérdése volt az írónő és Alfréd de Musset kapcsolatának a megfilmesítése. Ez alkalommal éppen egy francia rendező(nő) érezte úgy, hogy törlesztenie kell a szakma eme adósságát.

Aurore Dupin tizennyolc éves korában megy férjhez Dudevant báróhoz. Falun élnek két gyermekükkel. Az asszony egy szép napon bevallja, hogy szerelmes. Valaki másba. Párizsba utazik, hogy kivívja a női nem szabadságát. Felveszi a George Sand nevet, a férfinévhez pedig férfiruhát ölt, hogy evvel is hirdesse a nemek egyenrangúságát. Egy kiadói esten találkozik Musset-vel. Firenzébe, majd Velencébe utaznak, Musset megbetegszik, Sand megcsalja a csaló olasz orvossal (aki hamisított etruszk műtárgyakkal kereskedik), Musset egyedül tér vissza Párizsba. Ilyen pontos életrajzi linearitásban sorjáznak az események Diane Kurys Az évszázad gyermekei című filmjében (a cím Musset: Confessions d'un enfant du siécle vallomáskötetének a nevére rímel rá), és ha netán néhány évet, hónapot átugrik a cselekmény, felirat jelzi, nehogy összezavarodjék a bamba néző.

Jól kidolgozott alkotást láthatunk. A korszak tárgyi világának, a belső és külső helyszíneknek a gondos megidézése, a korabeli zenedarabokkal együtt hatásosan teremtik meg a francia romantikus művészvilág bohém atmoszféráját. Sőt, a Juliet Binoche által megformált George Sand jólesően távol áll a nagypofájú, férfias megjelenésű, harcos feministától. Az angyali, törékeny nő, és az infantilis, romlott, a kor divatos dekadenciáját hajszoló Musset héja- násza valahogyan mégsem tud magával ragadni, hosszúnak bizonyul a két óra.

Hányszor szakít a szerelmespár? Meddig bírják ki egymás nélkül? Hányszor borulnak össze újra a kibékülés mámorában? Mi lett volna, ha a gonosz Musset-mama nem süllyeszti el az utolsó leveleket? Nem érdekes. Hová vezet Sand és Musset se veled, se nélküled viszonya? Mi lesz velük? A néző az örök szerelemről mélázó hősnőnél előbb ismeri a választ: lehullanak az őszi avaron.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.