A legalsó nadrág

Mike Mitchell: Deuce Bigalow: Male Gigolo / Tök alsó

Eszükbejut néha Charlie Chaplin? A csavargó, aki az Aranyásókban a cipőfűzőjét eszi meg spagetti helyett? Vagy A diktátor zsidó borbélya, aki egész véletlenül Hitler hasonmása, és Brahms-ritmusokra borotváltja vendégeit? Vagy Stanley Laurel, azaz Stan, a híres páros egyik fele? Aki folyton szomorú, filmjeiben végig csetlik-botlik, de valahogy mégis mindig a kövér Pan viszi el a balhét?

Ők mindnyájan fehér bohócok. A fehér bohóc a sírásával nevettet. A fehér bohóc mindig kisember marad. Emlékeznek még Droopy kutyára? Droopy a fehér bohóc, a csetlő-botló kisember jelképe, aki a világ legfancsalibb arcával jelenti be a rajzfilm végén, ő bizony boldog. Mister Bigalow is tud ilyen jókedvet produkálni. Deuce Bigalow, a Tök alsó című film főszereplője kisember. Folyton pechje van. Akváriumtisztogatóként dolgozik, vécébe ejtett aranyhalakat ment meg. Egy szép napon, a film elején összefut a menő dzsigolóval, Antoine-nal (Oded Fehr), aki épp Európába utazna, de kedvenc halacskája beteg. Deuce marad házőrzőnek, és sikerrel dönti romba a lakást. Csakhogy a házigazda marcona harcos, az apartmanjára különösen kényes. Nem marad más hátra, be kell ugrani a helyére, és így szedni össze a pénzt.

A kezdő dzsigolónak minden kalandból kijut. Mázsás hölgyeménnyel találkozik egyik nap, a másnapi asszonyság pedig oly magas, hogy a feje kilóg a képből. A harmadik lány a legkülönfélébb helyzetekben képes elaludni, élete csak úgy menthető meg, ha alkalmi partnere bukósisakban viszi diszkóba. Az egyetlen hétköznapinak nevezhető lányba, Kate-be (Arija Bareikis) Mr. Bigalow bele is szeret. Az első pásztorórán derül ki, hogy ő sem hibátlan – egyik lábát műláb helyettesíti. De a nézők akár arra is számíthatnának, hogy Deuce valami felesleges testrészt fedez fel imádottja legkényesebb pontján, filmünket ugyanis nem éppen visszafogott szemérmesség jellemzi. A szellentéseken, a hasmenések hangjain napokig dolgozhattak a hangtechnikusok.

Vagy az a gond, hogy a főszerepet játszó Rob Schneider volt az egyik forgatókönyvíró? Mr. Bigalow figuráján kívül a többi szereplő jellemrajzzal alig rendelkezik, elnagyolt rajzfilmalakokként mozognak a vásznon. Köztük is a legidegesítőbb: Chuck Fowler detektív (William Forsythe) akinek vicsorgásai eleinte nem is zavaróak, örülnénk, hogy végre egy tisztességes, mániákus őrült alak. De aztán kiderül, csupán elhagyta a felesége...

Lehetséges, Mike Mitchell rendező is végig csetlett-botlott a forgatás alatt, bár a filmvégi Mátrix-paródiáért sok mindent elnézünk neki. Azt is, hogy a fehér bohóc figurájából szürkét fabrikált. Chaplin, Stanley Laurle és Droopy helyébe előlép Mr Bigalow. A kisember dzsigolószerepben. Még jó, hogy a happy ending ebben az alkotásban nem marad el. így Droopy kutyánál egy kicsit kevésbé fancsalian mondhatjuk a végén: ááájm heeppi.
Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.