Brassói klasszikus mozik és multiplexek


A brassói helyzet több szempontból az országos átlagra rímel: a klasszikus, régi mozik vagy megszűntek, vagy – gyakran jogtalanul – különféle szórakozóhelyekké alakultak át. A városszéli vásárlóközpontokban megnyitott multiplexek pedig még nem találták meg közönségüket.

A valamikor 6 mozival rendelkező városban jelenleg 2 helyen vetítenek filmet: a Modern 2 termében és az Eliana Mall keretében működő Go Multiplexben. A gond nem is a mozik mennyiségével van, hiszen ez összesen 5 vetítőtermet jelent, hanem azzal, hogy egyik sem igazán alkalmas a kényelmes, jó hangulatú filmnézésre.

Lassan megszűnnek…

A klasszikus mozik közül mára egyedül a Modern maradt meg Brassóban. Egyik vetítőterme klubként is működik, ezért bőrdíványokkal és asztalokkal rendezték be, és nem mindig tartották szem előtt, hogy onnan jól lehessen látni a vásznat. A másik, a külön moziként emlegetett Bulevard tulajdonképpen nem más, mint a Modern egyik terme: lepusztult, kényelmetlen, régi székekkel felszerelt, koszos, még a vászon is foltos. Senki sem csodálkozik azon, hogy innen is elmaradtak már a mozilátogatók.

A többi régi mozi – a Popular, az Arta, a Cosmos, a Patria és az Astra – sorsa szintén mindenkinek ismerős: sajnos már csak az épületek formája mutatja, hogy itt valaha filmet vetítettek.

A Cosmos helyén jelenleg a No Problem diszkó működik, amely egyike a város legnépszerűbb tömeg-szórakozóhelyeinek, bár kissé veszélyes, gyakran hallani, hogy a városi bandák itt szoktak összecsapni. A termet 2005-ben vette meg a Pimen Kft., miután évekig bérelte azt. A történet semmiben sem különbözik az egész országban zajló folyamattól: a cég nem több, mint 59 ezer eurót fizetett ki a RomaniaFilmnek, ami nagyjából még 3 évvel ezelőtt is megfelelt egy jobbacska kétszobás lakás árának. Ugyanaz a Pimen Kft. egyébként azzal vált híressé Konstancán, hogy 1048 euróért bérelte ki az Aurora mozit, aztán 5000 euróért adta ki más cégeknek.

Az Astrát a Dorin Lazăr Maior SZDP-s képviselő tulajdonában levő President Kft. bérelte ki, és bár a RomaniaFilmmel között szerződésben benne volt, hogy a bérlő köteles a termet filmvetítésre használni, azóta több striptíz-bár is működött benne. Mozi eddig még egyáltalán nem.

A brassói közönség számára leginkább fájó mozzanat ebben a történetben a Patria mozi elvesztése. Míg a többi intézmény sorra zárt be, a Patriát még fel is újították, s egy ideig úgy tűnt, a kolozsvári Republicához hasonlóan, képes vonzani a nézőket és kialakítani a maga közönségét. 2004-ben a Patria bezárt, állítólag felújítás miatt. A munkálatokat 2 hónaposra harangozták be, ehhez képest egyre inkább úgy néz ki, nem lesz már mozi a Patriából. A termet 2004 februárjában a Pro TV tulajdonosának, Adrian Sârbunak a befolyása alatt levő Domino Films Kft. bérelte ki, hét évre, amelynek egy öt nagyvárosi termet tartalmazó moziláncra kiírt pályázatot sikerült megnyernie. A felújítást csak Konstancán és Bukarestben kezdték el, a brassói Patriából pedig csak a moziplakátok maradtak.

A helyzetet az is bonyolítja, hogy 2006 decemberében egy kormányrendelet 18 mozit a polgármesteri hivataloknak adományozott. Ezek között van a Patria is, hasonló sorsa van egyébként a csíkszeredai Transilvaniának, a kovásznai Victoriának, illetve a székelykeresztúri Artának. A Domino Films Kft. tehát egy éve a városi tanácsnak fizet bért, és valószínűleg nekik is felel a szerződésben foglaltakért.

…még nem lendültek igazán fel

Az Eliana Mallban nyitott Go Multiplex elsősorban azért nem válhatott a mozikedvelők népszerű helyévé, mert nehezen megközelíthető. A mozinak helyet adó mallt a város Fogaras felőli végére építették, ahová autó nélkül kellemetlen az út: a buszok végállomásától legalább 15 percet kell gyalogolni a lepusztult raktárépületek között. A szomszédban egy nagybani lerakat, a Brintex működik, ahová elsősorban kereskedők és kispénzű emberek járnak, ez sem teszi különösen kívánatossá a háromtermes multiplexet. A mall-kultusz pedig még nem annyira elterjedt Brassóban, hogy a közönség a bevásárlást mozilátogatással kötné össze, a mall bérlői örülnek, ha egy-egy kávét, fagyit elfogyaszt valaki.

Mióta sokkal könnyebben megközelíthető helyen, a Bukaresti úti supermarketek mellett felépült a – sajnos mozi nélküli – Macro Mall, azóta az Eliana forgalma még inkább megcsappant. Mint az ilyen típusú mozikban általában, itt is szinte kizárólag hollywoodi produkciókat mutatnak be, bár volt már arra is példa, hogy kortárs román filmet hoztak. Az, hogy a Go Multiplex a nehéz megközelíthetőség ellenére is tartja a nyereséges nézőszámot, jelzi, hogy Brassóban van igény a normális körülmények között vetített filmekre. A multiplex-látogatás a közeljövőben fellendülhet, mivel az állomás környékén február végén nyit az Unirea mall, amelyben a hírek szerint szintén kialakítanak majd egy többtermes mozit.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.