Pléh a négyzeten

Jon Favreau: Iron Man 2 / Vasember 2.

A Vasember némileg különbözik a többi Marvel-hőstől: identitása közismert, nem gyötrik mindenféle kétségek, depressziók és idegbajok, ráadásul szuperképességei sincsenek, csak egy hájtek vasruhája. A róla készült filmek viszont ugyanolyanok, mint a többi Marvel-film (a picivel jobban adagolt humort leszámítva). Ehhez a mozihoz is igazából két tény kapcsolódik, ami számomra egyértelmű pozitívum: az egyik, hogy nem 3D; a másik a zene.

Identitászavar és kétségek helyett valami problémát azért muszáj volt kitalálniuk Vasember számára is a forgatókönyvíróknak, mert valamicske drámai feszültség nélkül azért mégsem működik ez a két óra, még a csak látványhoz szokott tinédzsereknek sem. Ezért egyrészt a réges-régi „ami életben tart, az lassan meg is öl”-dramaturgiát (a mellében levő atomreaktorka „benzinje”, a palládium mérgezi a szervezetét), másrészt pedig az amerikai kormányt szedték elő, amely szeretné elkobozni és tanulmányozni az első részben épített Vasember-kosztümöt. Eközben nyilvánvalóvá válik az idei főellenség terve is (orosz gyerek, a tajga és vodka szülötte, erre Mickey Rourke – igaz nem hidegtől, hanem botoxtól – cserzett arca tökéletes választás): megmutatni a világnak, hogy nemcsak Vasember/Tony Stark tud ilyen technológiát létrehozni, illetve némi hidegháborúból maradt daccal visszavágni a gazdag amerikai iparosoknak.

Kép az Iron Man 2 / Vasember 2 című filmből

Az első problémát szuperhősünk úgy oldja meg, hogy néhány snittben, kicsit viccesen létrehoz egy új kémiai elemet (ami azért Picard kapitányéknak sem mindig sikerült, sokszáz évvel ezután sem), a másodikat pedig egy igazi oldschool akciófilmes „egy ember egy hadsereg ellen”-jelenettel (Bud Spencer és Terrence Hill, anyone?). Eközben még történik pár franchise-építő, folytatást előkészítő elem: Stark az egész céget odaadja titkárnőjének, Pepper Pottsnak, sőt, a smár is megtörténik már; továbbá feltűnik a félszemű Nick Fury (Samuel L. Jackson – az egyetlen arc, aki a főszereplőnél is coolabb) és Scarlett Johansson, akik bevezetik a majdani Bosszú angyalai-alfranchise-ot (The Avengers) a Marvel-filmek végeláthatatlan sorozatába. Kölkek, fényezzétek a pénztárcákat!

Kép az Iron Man 2 / Vasember 2 című filmből

A sok coolság között fájó pont a figurák butasága. Az eredeti Marvel-képregényekben is okosabb és jobban argumentált (mellék)szereplőkkel találkozhattunk, itt laposságuk – és a cselekményszövés lassan megszokottá váló technikája, miszerint amit nem tudunk megmagyarázni, azt egyszerűen kihagyjuk – miatt néha botladozik a film. Persze, mindezért kárpótol a látványos CGI, de meg vagyok győződve, hogy az összes szuperhős közül az ájronment a legkönnyebb számítógéppel létrehozni: az emberi anatómiával nem kell kínlódni, hiszen a figura kívülről egy robotszerű rideg fémváz, még az arca is rejtve marad. Az operatőri munka és a vágás amúgy némi felszusszanást hozhat a szubzsáner többi filmjéhez képest: a dolgok nagyrészt láthatóak, hálistennek nincs minden agyonremegtetve és szanaszét vagdosva.

Kép az Iron Man 2 / Vasember 2 című filmből

Ami viszont igazán aggasztó – ezzel, és a többi szuperhősös filmmel kapcsolatban is –, hogy egyre nyíltabban militaristák. A hadsereg és vezetői visszatérő figurák, szervesen a narratíva részei ezekben a filmekben, a szuperhősök pedig egyre inkább szuperkatonák, akiknek így vagy úgy kötelességük Amerikát védni – ez az üzenet pedig egyre világosabban fogalmazódik meg az egyre csökkenő átlagéletkorú moziközönség számára. Ilyen szempontból ez a gyors léptékkel növekedő katalógusú comics-filmtermés a hidegháborús évek sztorijait idézi (ebben a Vasemberben, ugye, egyenesen a múlt árnyát jelentő orosz fickó a főgonosz), csak vidámabban és látványosabban. Ez lenne a 21. századi Amerika legnagyobb exportcikke? A gyerek-mozgósítás? S őszintén: kell ez nekünk?
Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.