Paul Greengrass: Green Zone / Zöld zóna Paul Greengrass: Green Zone / Zöld zóna

Amerika becsülete

Paul Greengrass: Green Zone / Zöld zóna

ÉRTÉKELD A FILMET!
Zöld zóna
2010

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Paul Greengrass lehetetlennek tűnő küldetésre vállalkozott: politikailag tudatos filmet akart készíteni Irak amerikai megszállásról úgy, hogy közben egy kisebb afrikai ország éves költségvetését tapsolja el a Universal stúdió számlájára. Sikertelenségének oka nem tehetsége hiányában keresendő, hanem a választott téma kényességében és a feldolgozás bátortalanságában.

Matt Damon Miller őrvezetőt játssza, aki egy tömegpusztító fegyverek keresésére szakosodott osztagot vezet, ami azonban minden egyes bevetés alkalmával árnyékra vetődik, nyoma sincs a beígért veszélyes objektumoknak. Miller igazi amerikai, munkáját lelkiismeretesen végzi, éppen ezért nem hagyhatja szó nélkül az emberei életét veszélyeztető fiaskók sorozatát. Főnökei elhallgattatják, ám egy Irak-szakértő hírszerző tiszt feljánlja a segítségét, Miller pedig egy Magellán fedőnevű informátor után kezd el nyomozni a megosztott, szétbombázott országban, hogy a nyomok azután – minden meglepetés nélkül – éppen a hírszerzés embereihez vezessenek vissza. Olyan titokra derül így fény, aminek a kedves néző, amennyiben alapszinten követte a híreket, már évek óta birtokában van, így várnánk még egy slusszpoént, vagy valami erőteljes kritikát, akármit, ami az egyébként jó tempóban építkező, dinamikus akciófimről lemosná a keserű propaganda-ízt.

Kép a Zöld zóna című filmből

Hiába várunk, pedig Greengrass korábbi filmjei, a Véres vasárnap és a gyomorba markoló A United 93-as után helye lenne az odamondogatásnak. Mi, nézők is megkövetelnénk ezt, ha már egyszer a Bourne-filmek költségvetését és sztárját összeeresztik a valós eseményeket értő módon, intelligensen és hibátlan stílusban feldolgozó, eredetileg dokumentumfilmes rendezővel, Greengrass azonban stílusán kívül nem tud mást átmenteni korábbi filmjeiből. Ráadásul most még Dan Bradley, a Bourne-mozik vizuális orgazmussá fajuló akciójeleneteinek kaszkadőr-szakértője sem áll mellette, hogy legalább az üldözéses szekvenciák tegyék emlékezetessé legújabb alkotását.

Kép a Zöld zóna című filmből

A Zöld zóna dramaturgiája egyébként kísértetiesen emlékeztet a direktor két korábbi, Matt Damon nevével fémjelzett filmjének koreográfiájára: hősünknek be kell jutnia helyekre, információkat kell szereznie, találkozókat kell szerveznie, melyek csakhamar üldözéssé fajulnak. Hol ő üldöz, hol őt üldözik. Emellett nagyon tipikus a hangsáv használata is: a zene alapvetően ütőshangszerekre épül, melyek a jelenet dinamikájának megfelelően hol halkabban, hol hangosabban szólnak, ritmusukkal megpróbálva kiverni a néző fejéből a tényleges mondanivaló, állásfoglalás vagy tanulság keresésének még a gondolatát is. Elégedjünk meg azzal, hogy ez a hős egy teljesen átlagos amerikai, aki az Igazság keresésére indul, majd jól meg is találja. Megpróbálják elhallgattatni, de ő az Igazságot kijuttatja a Sajtónak (bizonyára a Keselyű három napja hatására), majd visszatér a Szolgálatba, hisz ő csak egy egyszerű katona, egyszerű célokkal, A bombák földjén tűzszerészeinek vérrokona, csak azok pszichózisai nélkül. Mintha Robert Redfordot küldenénk Irakba, toll helyett gépfegyverrel.

Kép a Zöld zóna című filmből

Természetesen azért tanulunk is valamit (főleg, ha a csillagos-sávos lobogó országából származunk): például nem biztos, hogy a demokrácia mindenhol kelendő árucikk, meg hogy minek avatkozunk olyan országok dolgába, amihez leginkább semmi közünk. Az izgalmas kérdés persze az lenne, hogy akkor mégis mi a fenét keresnek ott valójában az amerikai megszálló csapatok, azonban ezt a témát a film nem piszkálja, mint ahogy azt sem, hogy akkor végső soron ki hazudott a tömegpusztító fegyverek jelenlétéről. A film nagyon ügyesen lavíroz: mindent egyetlen hírszerző nyakába varr, mintha egyetlen ember állított volna valótlant, mintha Washington nem is tudott volna a stikliről, mindössze úgy járt el, ahogy az adott információk birtokában mind a saját, mind a világ biztonsága érdekében helyesnek tartotta. Minden bizonnyal így volt, az amerikai becsületen esett folt fikciós tisztítása megtörtént. Ha esetleg hiányérzetünk támadna, figyeljünk csak a dobokra, meg a robbanásokra, azok segítenek.

Kép a Zöld zóna című filmből

El kell ismerni, a 100 milliós büdzsé minden centje ott van a vásznon, a rendező háborús övezetekben szerzett tapasztalatainak köszönhetően hitelesnek tűnően építi fel az iraki hétköznapokat, azonban a teljes egészében amerikaiak által kontrollált zöld zóna határai mögött zajló abszurd jólétet éppen csak megvillantja, pedig a háborús övezetben a medence partján iszogató és bulizó fiatalok külön filmet érdemelnének. A politikai korrektség jegyében nincsenek igazi rossz irakiak sem, mindenki hazája érdekeit tartja szem előtt, elvezetve hősünket a felismerésig: hadseregének nincs semmi keresnivalója az országban. Valójában (a műfajnak egyáltalán nem kedvező módon) nincs is igazi gonosz a filmben, eltekintve az amnéziás ügynök kalandjaiból átmentett bárgyilkos-katonától, akit ugyancsak felülről irányítanak. A szálak egy töketlen kormányügynök kezében futnak össze, a megszállás mindössze az ő inkompetenciájának köszönhető. Ezzel nem is lenne semmi baj, ha a Zöld zóna abszurd politika- vagy média-kritikának készül, nem pedig politikai akció-thrillernek. Így azonban egyiknek sem elég: akciófilmnek nem elég szórakoztató, kritikának nem elég kritikus. Tisztességgel összerakott iparosmunka, melyet reméljük, izgalmasabb darabok követnek majd.

Támogass egy kávé árával!
 
Zöld zóna

Zöld zóna

Színes akciófilm, háborús, 115 perc, 2010

Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat