Filmtervek

Gyorsvonat

Nyár, fülledt meleg. Tikkasztó hőség. Nagy forgalmú vasútállomás. Sürgés-forgás: aluljáró, felüljáró, tolató szerelvények zakatolása. A peronon lézengés. Egy rongyos koldus kéreget. Egy fiatal nő fagylaltot árul. A kisgyerek sorra kerül, a fagylaltgombócot a földre ejti. Szinte meztelen fruskák srácokról pusmognak. A kamasz srácok összebújó sugdolózása, harsány nevetése a lányokról.

Óra. Pergő menetrend.

Az irányítószobában a vezetőtáblán az állomásfőnök zöldre állítja a bejárati jelzőt. A Pamela Anderson-os Playboyt maga elé teszi, és lapozni kezdi. A bejárati jelző piros színe zöldre vált. Az átkelőhelynél pirosan villog az útjelző készülék.

Egy cigány ráhajt a kocsijával. Odaragad, se előre, se hátra. A cigány nagy nehezen kiszáll, lökdösi a kocsit. Nem megy. Letörli az izzadságot a homlokáról. Sípszó. A vonat elrobog a bejárati jelző mellett. Porfelleg.

A cigány a kocsiját siratja. A vonat az átkelőhely látómezejébe kerül. A cigány egy nagy keserveset rúg a kocsi hátuljába, majd otthagyja. A kocsi szép lassan átgurul. A cigány megfordul. A robogó vonat elvágja csodálkozó tekintetét. Porfelleg. A kövér állomásfőnök a hangosbemondón bejelenti a vonatot. A peronon feszült várakozás. A vonat befut. A mozdonyvezető lehúzza az ablakot, kinéz rajta. A zöldtárcsás kiscsajt nézi feszülő kis ruhában, amint a lány ingéről az egyetlen gomb leszakad. A zöldtárcsás kiscsaj mellei a maguk szépségében kibuggyannak. A zöldtárcsás kiscsaj szemezni kezd a mozdonyvezetővel.

A kijárati jelző piros színe előtt megáll a vonat. Utasok szállnak le, fel. Kis és nagy csomagok tömkelege. Szerelmes ölelések, búcsúcsókok, örömérkező csókok pereputtya. Csendes sietés. Egy ajtó nem nyílik ki. Előtte egy szerelmes srác. A bentről kirúgott ajtó a szerelmes srácot a földre teperi, majd az ajtóból rengeteg csomag borul ki, mögüle pedig a szerelmes csajszi botlik le. A bukdácsoló lány szerelmes sráca ölében köt ki. Mindkettő a csomagok közt, a földön. Könnyek, simogatások.

A cigány kocsiját a sáncból próbálja elmozdítani. Erőlködik, mindent megpróbál. Nem megy. A mozdonyban a mozdonyvezető és zöldtárcsás kiscsaj vad szerelmeskedésbe kezd. Csókok. A mozdony tükrében a kisgyermek tűnik fel. Közeledik, csodálja a mozdonyt. A mozdonyban egy véletlen mozdulattal megnyomják a CB-rádió gombját.

Az irányítószobában a kövér állomásfőnök közölni akar valamit a mikrofonba. Félig kinyílt szája úgy marad. A mozdonyban dúló szerelem hangja a vezérlőtábla hangszórójában is hallhatóvá vállnak. A kövér állomásfőnök a vezérlőtáblára csapja a Pamela Anderson-os Playboyt. A gyanús hangok a hangosbemondó hangszórójában hallhatóvá vállnak. Mindenki felfigyel. A kisgyermek fagylaltja lecsepeg a földre. A rongyos koldus a kisgyermek felé közeledik. A fagylalt ostyája az elolvadt gombócra pottyan. A koldus elképedve nézi.

A kijárati jelző piros színe zöldre vált. Sípszó. A vonat indul. A mozdonyvezető felhúzza az ablakot. A rongyos koldus a kisgyermek kezébe emeli a földre pottyant ostyát. A kisgyermek vígan integet vele.

Az irányítószoba küszöbén a zöldtárcsás kiscsaj ingjének egyetlen gombját keresi. Nem találja, az inge kigombolva marad. A zöldtárcsás kiscsaj nedves ajkai a maguk szépségében piroslanak. Szemei a maguk szépségében csillognak. A zöldtárcsás kiscsaj a távozó vonatot nézi. A kövér állomásfőnök a zöldtárcsás kiscsaj szép fenekét kívánkozva nézi.

A kocsik felirata „BUCUREŞTI–BUDAPEST”.

Huszonéves fruskák szinte meztelenül viháncolnak, harsányan vihognak a srácokról. A munkáját önelégültségében befejező filmes stábon vihognak. A kamerájukba integetnek, mely az állomás nevére villan: „CLUJ”.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.