Írás és forgatás

Betekintés a forgatókönyvírók mindennapjaiba

Az ötlet már a korábbi évek során felmerült, idén meg is valósult: Ruttkay Zsófia vezetésével négy fiatal lehetőséget kapott, hogy kicsit elmélyedhessen a forgatókönyvírás rejtelmeiben.

8. Filmtett-Duna Muhely Alkotótábor

Első munkanapon a résztvevők négy-négy filmötletet mutattak be, majd közösen megbeszélték és megszavazták a legígéretesebb tervet, végül eldöntötték, hogy melyiken lenne érdemes tovább dolgozni. A következő napokban a feladat a filmötletek kidolgozása volt, például a főszereplők monológjainak megírása. A folyamatosan változó munkákat a napi egy-két találkozás alkalmával mindig megbeszélték, csiszolgatták. Az egyik résztvevő egy krimin dolgozott, nála elsősorban a cselekmény kitalálása volt a központi feladat. Szombaton a megszületett szövegeket megkapták a színészcsoport tagjai, akik délelőtt a szövegekkel dolgoztak, a délutáni találkozáson pedig alkalom nyílt tovább improvizálni a szövegek kapcsán, illetve megbeszélni a színészekben felmerülő problémákat. Szombat este a rendezőcsoport tagjaival találkoztak, közösen megbeszélték az ő filmötleteiket.

Mindegyik rendező egy forgatókönyvíróval közösen véglegesítette másnapra a könyveket. A forgatókönyvíró csoport tagjai a forgatásokon is részt vettek: sminkesként, szkriptesként, vágóként vagy asszisztensként – így a gyakorlati élmény sem maradt el. A következő napok a saját forgatókönyvötletek véglegesítésével teltek, a tervek szerint a tábor végéig készen állnak a szövegek, amelyek végső formájukat szeptember 15-ig nyerik el.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.