LOADING…

Az animációs csoport műhelymunkájáról

Talán a legkevésbé látható csoport az animációsoké volt: már az első napokban elvonultak a Hatos Villa manzárdjába, ahol a pokoli hőségben kezdtek neki a munkának. Hozzáállásuk komolyságát jelzi, hogy csak a negyedik napon vették észre: nemcsak a kintről beszűrődő hőség, hanem a működő fűtőtestek is „nehezítik haladásukat”.

8. Filmtett-Duna Muhely Alkotótábor

„…egy külön key frame a tábor sávján” (Láng Orsolya)

A táborba való jelentkezés egy filmötlet alapján történt, de az első napokban felmerültek már a megvalósításhoz kapcsolódó nehézségek és akadályok. Ezért sokan új történetet találtak ki, vagy egyszerűsítettek az eredetileg hozott elképzelésen. A tábor második napján elkezdték már a konkrét munkát. Hasznosnak bizonyult Patrovits Tamás vezető tanár folyamatos érdeklődése, mert így nem siklottak el az apró részletek sem. Harmadnapra már véglegesedtek a tervek, megszülettek a szinopszisok, a szöveges animációban gondolkodók párbeszédet írtak, és természetesen figuraterveket, illetve látványterveket készítettek. A csattanókat dramaturgiailag is megpróbálták véglegesíteni, így állt össze lassan az animáció csontváza. A második emeleti terem jó munkakuckónak bizonyult, mindenki saját gépen dolgozott, a szervezők és a vezető tanár korszerű technikai hátteret biztosítottak a munkához. Emellett pedig a hangmérnökök hatalmas hangtára is a csoport rendelkezésére állt.

A nyolc tagú csapatban voltak már jártasabbak az animációs technikákban, többnyire viszont a tábor első napjai során bemutatott (megismertetett) flash animációs technika segítségével készült alkotások születtek. Bertóti Attila aktualitásokkal és belterjes poénokkal tarkított táborfilmet készít (úgy tűnik minden évben felvállalja ezt valaki). Animációja főszereplői a tábor gyanútlan csoportvezetői, akiket Attila egy-egy óvatlan pillanatban a rajzpadjára terelgetett.

Láng Orsolya kézzel rajzolt figuráit az újonnan megismert programmal (flash) mozgatta meg, más állatok bőrébe bújt állatokat animált. Elmondása szerint egyfajta állatok farsangja értelmezés született ebből. Meghatározó élmény volt számára az a kalandos hangfelvétel, amit valamivel éjfél előtt Patrovits Tamással, Szabó Tamással és Komlódi Gábor hangmérnökkel az erdő alá begördülő hangszigetelt kocsiban rögzítettek az animációjához.

Orosz Annaida kevert technikával (stop motion, pixilláció – emberi alakot ábrázoló fotók megmozgatása) készített animációt. Török Tihamér animációján érződik, hogy fogékony az aktuális rajzfilmstílusra, hosszasan érlelte a tervét, és a történet, illetve figuráinak megformálása során minden ötletre nyitott volt.

Balázs Klára kollázs és fotómontázs segítségével mutatja be egy varrónő munkáját. Klára Iszlai József hangossal dolgozott együtt, aki külön zenét komponált a filmjéhez. Vodál Vera fotómontázs alapú papírkivágásos technikával keltett életre egy szokatlanul végződő halászatot. Gergely Szilárd gyakorlott programkezelő, kézzel tervezte meg a figuráját, majd számítógépbe vitte be. Kádár Melinda Géza nevű hőse különböző fóbiákkal szembesül. Laza grafikájú, szintén flash-ben készülő, rajzfilmes hatású film várható tőle.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.